Djokovic, Nadal, Alcaraz rebut tempat 16 terakhir

PARIS, 27 MEI – Novak Djokovic dan Rafael Nadal menyasarkan untuk melangkah setapak menghampiri pertembungan suku akhir di Terbuka Perancis kelmarin, manakala Carlos Alcaraz menyasarkan tempat ke-16 terakhir selepas terselamat daripada mata perlawanan dalam pusingan sebelumnya.

Pemain nombor satu dunia dan juara bertahan Djokovic telah melepasi dua pusingan pertama dalam Grand Slam pertamanya sejak kekalahan final Terbuka AS tahun lalu.

Dia seterusnya akan berdepan Aljaz Bedene dari Slovenia.

Pemain Serbia itu telah mara ke peringkat lapan terakhir dalam setiap 12 kunjungan terakhirnya ke Roland Garros, dan menyumbang dua daripada tiga kekalahan Nadal di lapangan tanah liat di Paris.

Pada suku akhir di Flushing Meadows pada 2021, Nadal meneruskan usahanya untuk merebut gelaran Terbuka Perancis ke-14 menentang pemain Belanda, Botic van de Zandschulp, Pemain Sepanyol itu memperoleh kemenangan Grand Slam ke-300 selepas menewaskan pemain wildcard Perancis, Corentin Moutet dengan keputusan straight set dalam pusingan kedua.

Dia memulakan tahun ini dengan kemenangan dari 20 perlawanan termasuk kejayaannya di Melbourne, tetapi tanpa gelaran di tanah liat musim ini selepas kehilangan masa kerana kecederaan rusuk dan kemudian mengalami masalah kaki berulang. – AFP

Aksi Novak Djokovic semasa perlawanan perseorangan lelaki kelmarin menentang Alex Molcan pada hari keempat kejohanan tenis Terbuka Roland-Garros. – AFP