Thursday, December 7, 2023
23.5 C
Brunei

  -

  Djokovic peroleh kedudukan teratas akhir tahun untuk kali ke-8

  TURIN, 13 NOV – Novak Djokovic menepuk dadanya, membongkok, meletakkan tangan kanannya di atas gelanggang dan melihat ke dalam.

  Ia jelas merupakan detik untuk menghargai juara Grand Slam 24 kali itu selepas memperoleh ranking No. 1 akhir tahun untuk kali kelapan yang melebarkan rekodnya.

  Djokovic hanya memerlukan satu kemenangan perlawanan di Pusingan Akhir ATP untuk memastikan mengekalkan tempat teratas dan dia melakukannya pada perlawanan pembukaannya, menewaskan Holger Rune 7-6 (4), 6-7 (1), 6-3 dalam tempoh perlawanan yang berlangsung lebih daripada tiga jam pada hari kelmarin dan ke pagi hari ini.

  “Ia adalah kemenangan yang sangat emosional dan sukar kerana kepentingan perlawanan malam ini,” kata Djokovic. “Itu menambah tekanan, dan perhatian.”

  “Ia amat bermakna,” tambah Djokovic. “Anda boleh lihat terdapat banyak emosi di gelanggang. Saya dapat merasakannya. Saya sangat tidak sabar untuk memenangi perlawanan malam ini dan menyingkirkan monyet itu dari belakang saya.”

  Djokovic yang berusia 36 tahun sudah pun mendahului pemegang rekod sebelumnya Pete Sampras (enam tahun di No. 1) dua tahun lalu.

  Carlos Alcaraz menerima penghormatan tahun lepas.

  Tetapi Djokovic bangkit tahun ini dengan memenangi tiga daripada empat gelaran utama dan menamatkan naib juara kepada Alcaraz di Wimbledon.

  “Ia sentiasa menjadi objektif besar dan matlamat besar saya untuk menjadi No. 1 di dunia. Selain Grand Slam, itu yang paling penting,” kata Djokovic. “Untuk menamatkan tahun ini sebagai No. 1 pada peringkat hidup dan kerjaya saya ini adalah sesuatu yang sangat menakjubkan.”

  Selepas kejohanan ini, Djokovic akan menjadi pemain pertama yang memegang ranking No. 1 selama 400 minggu, dengan Roger Federer di 310 satu-satunya pemain lain yang mengatasi rekod 300 minggu.

  Jika Djokovic menjulang trofi hujung minggu depan, dia akan memutuskan seri dengan Federer dan merangkul rekod kejuaraan ketujuh pada pusingan akhir jelajah. – AP

  Novak Djokovic meraikan kejayaan selepas memenangi perlawanan tenis perseorangan menentang Holger Rune dari Denmark, pada Pusingan Jelajah Dunia ATP di Pala Alpitour, di Turin, Itali, hari ini. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Rekrut warga Nepal dalam tentera Rusia, 12 ditahan

  KATHMANDU, 6 DIS – Polis Nepal mengumumkan hari ini mereka telah menahan 12 orang yang dituduh menghantar lelaki muda Nepal secara haram untuk direkrut...