Sunday, December 10, 2023
29.1 C
Brunei

  -

  Djokovic rangkul mahkota ke-7 ATP

  TURIN, 20 NOV – Novak Djokovic meraih satu lagi rekod pada kelmarin dengan gelaran ketujuh ATP Finals, menewaskan wira tuan rumah Jannik Sinner 6-3, 6-3 di Turin dan membuatkan peminat tenis tertanya-tanya bila dia akan melepaskan penguasaan tenisnya.

  Djokovic masuk ke Pusingan Akhir pada penghujung tahun yang mencabar usia yang telah membawa tiga Grand Slam, menjadikan jumlah keseluruhannya kepada 24 kejuaraan terbaik sepanjang masa, dan gelaran Masters 1000 ke-40.

  Beliau akan mencatat minggu ke-400 di nombor satu dunia selepas menobatkan musim yang luar biasa, di mana beliau juga mara ke final Wimbledon, dengan menyingkirkan Roger Federer yang sudah bersara dalam kemenangan pada kejohanan akhir musim itu.

  Pemain berusia 36 tahun itu merangkul mahkotanya yang memecahkan rekod dengan menewaskan dua pemain muda terbaik dalam permainan menentang Sinner dan menewaskan pemain separuh akhir Carlos Alcaraz, menunjukkan bahawa beliau masih mempunyai banyak untuk diberikan dengan Sukan Olimpik Paris tidak lama lagi dan pingat emas satu-satunya gelaran utama yang hilang daripada senarai kehormatannya.

  “Sangat istimewa, salah satu musim terbaik yang pernah saya alami dalam hidup saya, tidak syak lagi. Untuk menobatkannya dengan kemenangan menentang wira tuan rumah iaitu Jannik, yang telah bermain tenis hebat sepanjang minggu, adalah luar biasa,” kata Djokovic.

  “Saya sangat berbangga dengan persembahan dua hari lepas menentang Alcaraz dan Sinner, yang mungkin dua pemain terbaik dunia, di sebelah saya dan Medvedev pada masa ini. Cara mereka bermain saya terpaksa mempertingkatkannya.”

  Sinner sedang membida untuk menjadi orang Itali pertama yang memenangi Pusingan Akhir dan kelihatan seperti orang yang tepat untuk melakukannya selepas kemenangan mengagumkannya pada peringkat kumpulan ke atas Djokovic.

  Tetapi pemain berusia 22 tahun itu, seperti Alcaraz pada separuh masa Sabtu lalu, tidak dapat menangani Djokovic, seorang lelaki yang dalam misi mempamerkan prestasi terbaiknya pada masa yang tepat dalam kejohanan itu.

  Walau bagaimanapun, ia adalah bukti sejauh mana Sinner, pemenang empat kali tahun ini, telah mencapai kejayaan pada tahun lalu bahawa beliau mempunyai nasib kejohanan Djokovic di tangannya pada penghujung peringkat kumpulan, apabila kekalahan kepada Holger Rune menghantar warga Serbia itu pulang awal. – AFP

  Novak Djokovic bergambar bersama trofi selepas memenangi perlawanan akhir menentang Jannik Sinner dari Itali pada kejohanan tenis ATP Finals di Turin, kelmarin. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  India larang eksport bawang

  NEW DELHI, 8 DIS – India melarang eksport bawang sehingga Mac tahun depan bagi meningkatkan bekalan domestik selain membendung inflasi pengguna. Kerajaan memutuskan untuk memindahkan...