Djokovic rangkul Piala ATP

TURIN, ITALI, 16 NOV – Novak Djokovic memulakan misinya untuk menyamai jumlah rekod kemenangan peserta akhir ATP, Roger Federer dengan kemenangan straight set 7-6 (7/4), 6-2 ke atas Casper Ruud kelmarin.

Pemain nombor satu dunia, Djokovic sedang memburu untuk melengkapkan tahun yang luar biasa dengan kejuaraan pusingan akhir keenam selepas hanya terlepas untuk merangkul keempat-empat Grand Slam dalam satu musim dan memulakan permainan dengan baik menentang pemain pilihan kelapan Ruud, memenangi perlawanan dalam masa 90 minit.

Dia menduduki tangga teratas Kumpulan Hijau di hadapan Andrey Rublev, yang menewaskan Stefanos Tsitsipas dalam straight set dan sedang memburu untuk melengkapkan musim yang tidak dapat dilupakan yang menyaksikannya hampir dengan pemain ranking teratas untuk rekod kali ketujuh.

Djokovic menerima tepukan gemuruh daripada penonton Turin apabila dia berkeras untuk bercakap dalam bahasa Itali untuk wawancara di gelanggang selepas perlawanan, sebelum itu dia diberi penghormatan sekali lagi kerana menjadi pemain terbaik dunia.

“Ia satu perasaan yang hebat berada di sini di Itali, terima kasih atas sokongan awda selama ini, Itali adalah seperti rumah kedua bagi saya,” kata Djokovic.

Djokovic tiba di perlawanan ke-10 dengan kelebihan satu perlawanannya utuh dan perlawanan nampaknya memihak kepadanya tetapi Ruud menyelamatkan dua mata penentu untuk menyambut servisnya dan akhirnya membawa set tersebut ke set penentu.

Ruud memiliki kelebihan 4-2 dalam set penentu tetapi Djokovic meningkatkan tekanan dengan memenangi empat perlawanan berturut-turut untuk menuntut set pertama.

Djokovic berjaya menewaskan Ruud pada permulaan set kedua dan dia melangkah ke arah kemenangan, meraih mata sekali lagi dalam perjalanannya untuk menuntut set kedua dan perlawanan. – AFP

Reaksi pemain Serbia, Novak Djokovic meraikan dengan piala ATP pemain nombor satu selepas menang menentang Casper Ruud kelmarin. – AFP