Djokovic terharu di kejohanan Belgrade

BELGRADE, 16 JUN – Novak Djokovic merasa emosional dan menangis di hadapan penonton yang bersemangat di Belgrade setelah dia gagal untuk meneruskan perlawanan akhir di pusingan pertama kejohanan tenis amal Balkannya kelmarin.

“Saya tidak menangis kerana tidak dapat beraksi di final. Saya hanya terharu dengan emosi kerana ini mengingatkan saya semasa saya kecil,” kata pemain nombor satu dunia itu kepada 4,000 peminat yang menonton memasuki Novak Tennis Centre di Danube.

“Sudah beberapa hari saya merasa penuh emosi dan saya ingin mengucapkan terima kasih kepada semua orang yang menyokong acara tersebut dan menjayakannya.” Dengan rasa cukup gembira, Djokovic yang berusia 33 tahun itu menambahkan “Saya sayang anda semua dan terima kasih banyak kerana hadir.”

Dominic Thiem yang berada di tempat ketiga dunia, pemain nombor tujuh, Alexander Zverev dan Grigor Dimitrov, yang berusia 19 tahun, turut mengambil bahagian dalam acara Jelajah Adria yang berlangsung sejak Sabtu lalu. Keempat-empat bintang utama itu disertai oleh pemain ATP Serbia, Viktor Troicki, Filip Krajinovic dan Dusan Lajovic.

Dua kejutan besar semasa hari pertama kejohanan, Djokovic tewas kepada Krajinovic dalam tiga set dan Dimitrov ketinggalan dua set ketika menentang Nikola Milojevic. Kemenangan Djokovic menentang Zverev kelmarin tidak cukup untuk membawanya ke final yang menyaksikan Thiem berjaya mengalahkan Krajinovic 4-3, 2-4, 4-2. Jelajah ATP dan WTA telah ditangguhkan sejak Mac lalu kerana wabak tersebut dan tidak akan beroperasi semula sekurang-kurangnya sehingga akhir bulan Julai. – AFP

Novak Djokovic ketika memberikan ucapan selepas perlawanan akhir antara pemain Austria, Dominic Thiem dan pemain Serbia, Filip Krajinovic di Jelajah Adria, kejohanan tenis amal Balkan Novak Djokovic di Belgrade kelmarin. – AFP