Doktor di Nigeria hentikan mogok

LAGOS, 21 JUN – Doktor-doktor Nigeria di hospital yang dikendalikan oleh kerajaan hari ini menghentikan mogok selama seminggu kerana menjaga kebajikan dan peralatan perlindungan yang tidak mencukupi ketika kes koronavirus melonjak di negara itu.

Mogok yang dilakukan oleh Persatuan Penduduk Doktor Kebangsaan (NARD), yang mewakili sekitar 40 peratus doktor di Nigeria, yang bermula Isnin lalu dengan pengecualian pegawai yang merawat pesakit koronavirus.

Pengarah-pengarah kumpulan tersebut telah memutuskan untuk menggantungkan mogok bermula Isnin, 22 Jun, pukul 8:00 pagi, menurut kenyataan dari persatuan.

NARD berkata keputusan, yang diikuti dengan campur tangan kerajaan dan pihak yang lain, telah memberikan masa kepada kerajaan untuk menunaikan permintaan mereka.

Pertubuhan yang menyeru untuk mengadakan mogok adalah disebabkan oleh beberapa isu, termasuk peralatan perlindungan ‘sangat tidak memadai’ dan menyeru pembayaran kepada mereka yang bekerja merawat virus tersebut.

Permintaan lain memfokuskan kepada peningkatan kesejahteraan umum dan memprotes pemecatan atau pemotongan gaji doktor di dua buah wilayah.

Mogok oleh kakitangan perubatan di Nigeria adalah perkara biasa, di mana sektor kesihatan mengalami kekurangan dana sejak bertahun-tahun. Pihak berkuasa bimbang bahawa sebarang pengurangan dalam kapasiti dapat menghalang kemampuan mereka untuk menangani wabak itu kerana jumlah kes yang terus meningkat. – AFP