Domenicali bakal terajui F1?

LONDON, 23 SEPT – Bekas ketua pasukan Ferrari, Stefano Domenicali dilaporkan bakal dilantik sebagai Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) baharu Formula Satu (F1) selepas beliau meninggalkan pasukan Itali lebih awal daripada yang dijangkakan, menurut media hari ini.

Domenicali, warga Itali, 55, akan menggantikan Chase Carey, yang menerajui F1 sejak kumpulan Amerika Syarikat (AS) Liberty Media mengambil alih sukan itu pada tahun 2017, menurut BBC dan Autosport.

Walaupun F1 belum lagi mengumumkan pelantikan Domenicali secara sah, tetapi sumber kanan di F1 memberitahu BBC bahawa ia merupakan perjanjian yang sudah dipersetujui.

Berita – yang juga akan menyaksikan Carey kekal sebagai ketua dalam beberapa bahagian – telah disampaikan kepada ketua-ketua pasukan.

Domenicali mengambil alih Ferrari dari Jean Todt, sekarang presiden FIA, pada akhir tahun 2007 dan meraih kejayaan secara pantas apabila Ferrari memenangi kejuaraan pada perlawanan 2008. Namun, tempoh pengendaliannya di Ferrari berakhir lebih awal ketika Luca di Montezemolo yang dipilih sebagai presiden pasukan ketika itu, menginginkan ketua bahagian enjin dipecat kerana tidak cekap.

Dia kemudian mengisi jawatan pengurusan kanan di Audi, sebelum dilantik sebagai ketua eksekutif Lamborghini, yang juga merupakan sebahagian dari VW Audi Group.

Carey juga dilihat boleh disingkirkan semasa mengendalikan musim yang dipendekkan ketika ini berikutan hampir tidak ada penonton akibat pandemik koronavirus. Dia juga akan melepaskan jawatan CEO dengan semua 10 pasukan bersetuju dengan Perjanjian Concorde baharu, perjanjian komersial lima tahun baharu dari 2021 yang menjamin masa depan ‘berkekalan’ permotoran. – AFP

Reaksi Domenicali ketika menghadiri sidang media Pertunjukan Kereta IAA di Frankfurt pada 10 September 2019. – AFP