Friday, August 12, 2022
24.7 C
Brunei

Dominasi Rossi berakhir, hampiri persaraan

-

VALENCIA, SEPANYOL, 12 NOV – Seorang ikon sukan akan bersara pada hari Ahad di MotoGP Valencia di mana nama juara dunia sembilan kali, Valentino Rossi akan menghiasi grid buat kali terakhir.

Pelumba Itali yang berkarisma, 42, mengundurkan diri dengan kedudukannya yang terjamin sebagai salah seorang yang hebat dalam sukannya atau mana-mana sukan lain.

“Saat paling sukar telah pun berlalu, apabila saya membuat keputusan untuk bersara,” kata Rossi kelmarin ketika dia bergambar dengan semua motosikal yang membawanya sembilan gelaran.

“Terdapat banyak emosi, terutamanya hari ini apabila saya melihat semua motosikal saya bersebelahan.” Rossi meraih gelaran dunia pertamanya pada 1997, setahun selepas membuat penampilan sulung 125cc, menyusuli kejuaraan 250cc pada 1999.

Lulus ke kelas perdana, dia menjadi naib juara pada musim pertamanya pada tahun 2000 sebelum merangkul kejuaraan dunia terakhir berlumba dengan format 500cc setahun kemudian dengan Honda. Dia menambah enam lagi dalam kelas MotoGP baharu pada 2002, 2003, 2004, 2005, 2008 dan 2009, dua yang pertama dengan Honda, selebihnya dengan Yamaha.

Dia meninggalkan pentasnya dengan 115 kemenangan termasuk rekod 89 dalam MotoGP, 235 podium (199 dalam penerbangan teratas), juga rekod dan kerjaya terpanjang mana-mana pelumba dalam kelas perdana sukan itu.

Tidak dapat dielakkan bagi seorang lelaki yang berusia 40-an yang bersaing dengan pelumba separuh umurnya, nasib Rossi semakin berkurangan sejak beberapa tahun kebelakangan ini.

Kemenangan terakhir Rossi dalam perlumbaan bermula pada 2017, petak pertama terakhirnya pada 2018 dan podium terbaru pada tahun berikutnya. – AFP

Reaksi pemandu Yamaha, Valentino Rossi ketika dalam sidang media perpisahan kelmarin. – AFP
- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

DXY disekat kritik rawatan herba COVID

BEIJING, 11 OGOS – Sebuah laman web perubatan China yang popular telah ditapis oleh pihak berkuasa kerana 'melanggar undang-undang dan peraturan yang berkaitan', beberapa...
- Advertisment -