Tuesday, October 4, 2022
24.3 C
Brunei

Dominion tuntut saman fitnah sekutu Trump

-

PHOENIX, 11 OGOS – Pembuat mesin penghitung undi, Dominion Voting Systems mengemukakan tuntutan saman fitnah kelmarin terhadap penyiar sayap kanan dan sekutu Donald Trump yang terkenal atas dakwaan mereka yang tidak berasas bahawa pilihan raya 2020 dirosakkan oleh penipuan.

Saman terhadap Newsmax, One America News termasuk eksekutif mereka dan bekas Ketua Pegawai Eksekutif Overstock.com, Patrick Byrne. Dominion mengatakan bahawa tuntutan palsu mereka bahawa syarikat itu mencabul pilihan raya Presiden Joe Biden yang menelan kerugian keuntungan sebanyak AS$1.6 juta, nilai syarikat dan kerosakan reputasi.

“Kami mengajukan ketiga-tiga kes ini hari ini kerana defendan yang disebutkan tidak menunjukkan penyesalan atau tanda-tanda mereka berhasrat untuk menghentikan penyebaran maklumat,” kata Ketua Pegawai Eksekutif Dominion, John Poulos dalam satu kenyataan.

Dominion mengemukakan tuntutan saman fitnah awal tahun ini terhadap Fox News dan rakan Trump, Rudy Giuliani, Sidney Powell dan Mike Lindell, CEO MyPillow. Mereka semua meminta hakim untuk menolak saman tersebut.

Salah satu penyedia mesin dan perisian penghitung undian yang terkemuka di negara itu, Dominion telah menghadapi banyak tuntutan oleh sekutu dan penyokong Trump, termasuk bahawa syarikat itu ditubuhkan di Venezuela untuk mengadakan pilihan raya bagi mendiang pemimpin Hugo Chavez dan bahawa ia mempunyai kemampuan untuk menukar undian.

Dominion mengatakan OAN dan Newsmax menafikan tuntutan palsu tersebut untuk meningkatkan keuntungan mereka sendiri dengan perbelanjaan Dominion.

Penguatkuasaan undang-undang dan usaha pilihan raya, termasuk peguam Trump, Bill Barr, telah mengesahkan bahawa tidak ada penipuan pilihan raya yang cukup untuk mempengaruhi hasilnya.

Pengasas OAN, Charles Herring tidak memberi respons kepada mesej yang meminta beliau komen. – AP

Gambar fail ada 16 September 2019, menunjukkan sistem Pengundian Dominion di Atlanta. Dominion Voting Systems mengajukan tuntutan saman fitnah semalam terhadap penyiar sayap kanan dan sekutu Donald Trump atas dakwaan mereka yang tidak berasas. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

PBB: 5.7 juta mangsa banjir Pakistan berdepan krisis makanan

ISLAMABAD, 3 OKT – Agensi kemanusiaan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) memberi amaran kira-kira 5.7 juta mangsa banjir Pakistan berdepan krisis makanan serius dalam masa...
- Advertisment -