Monday, March 27, 2023
21.7 C
Brunei

-

DPMM FC mulakan saingan di Liga Singapura

Oleh Fadhil Yunus

BANDAR SERI BEGAWAN, 3 MAC – DPMM FC memulakan saingan dengan kekalahan selepas kembali ke bola sepak kompetitif dalam Liga Perdana Singapura berikutan kekalahan 3-1 kepada Lion City Sailors di Stadium Bishan di Singapura hari ini.

Pembukaan musim menandakan permulaan pertama mereka di peringkat teratas Singapura sejak akhir musim 2019, selepas selama tiga tahun tidak menyertai pertandingan akibat pandemik COVID.

Di awal perlawanan, pasukan tuan rumah memberikan amaran ancaman awal kepada pasukan DPMM FC selepas rembatan Maxime Lestienne terkena tiang.

Rembatan awal tersebut menandakan pasukan tuan rumah bersiap sedia untuk menyerang pihak lawan.

Tetapi, pasukan DPMM FC pantas bertindak balas apabila Hakeme Yazid Said memberikan kejutan kepada penjaga gol Lion City Sailors, Zharfan Rohaizad untuk bertindak.

Pemain DPMM FC, Hakeme Yazid dan rakan sepasukan meraikan gol semasa perlawanan Liga Perdana Singapura menentang Lion City Sailors, di Stadium Bishan, Singapura.

Selepas mengambil tendangan sudut pendek, bola mendarat di kaki pemain pertahanan Lion City Sailors, Hafiz Nor yang melepaskan rembatan yang tersasar jauh dari tiang.

Semasa perlawanan, pasukan DPMM FC mempunyai peluang yang baik apabila Najib Tarif mengambil kesempatan daripada bola yang terlepas, namun Zharfan menolak bola itu untuk mendapatkan tendangan sudut.

Kapten pasukan tuan rumah, Hariss Harun kemudiannya menanduk tendangan percuma daripada Maxime, tetapi tidak membimbangkan penjaga gol DPMM FC, Akmal Tursunbaev sama sekali.

Namun, Sailors berjaya mengatasi kesukaran mereka tepat pada masa kecederaan separuh masa pertama apabila Maxime menjaringkan gol dari jarak dekat setelah menerima hantaran daripada Diego Lopes.

Pasukan DPMM FC hampir menyamakan kedudukan setelah Fakharrazi Hassan menyambut hantaran lintang daripada Najib, namun penjaga gol berhasil menghalangi usahanya.

Pasukan pengunjung berjaya menyamakan kedudukan susulan kecuaian yang dilakukan oleh Zharfan.

Penyerang DPMM FC Andrei Varankou memanfaatkan kesilapan itu dan melakukan hantaran kepada Hakeme Yazid, yang melakukan penyudah yang baik untuk gol pertama mereka musim ini.

Pasukan pelawat mendapat tamparan hebat apabila penyerang pilihan pertama mereka, Hakeme Yazid terpaksa meninggalkan padang dengan pengusung selepas mengalami kecederaan.

Varankou berjaya mendapatkan bola selepas sepakan Azwan Ali Rahman ditepis pemain pertahanan, tetapi penyelamatan itu memberikan peluang kepada Zharfan untuk mendapatkan bola.

Pihak tuan rumah mendahului semula apabila penyerang Kodai Tanaka berhasil mencetak gol melalui tandukan ke dalam gawang kosong hasil asisten yang kedua daripada Lopes dalam perlawanan.

Sementara pemain import Lion City Sailors menerjah gawang selepas lariannya dibiarkan tanpa dikawal sebarang pemain, namun Akmal melakukan penyelamatan dan wajar diberikan kredit.

Pasukan tuan rumah melakar kemenangan mutlak apabila Abdul Rasaq Akeem bijak memasukkan bola ke dalam gawang selepas rakannya, Shawal Anuar berhasil menghantar bola kepadanya.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Menteri luar NZ luah kerisauan terhadap china

BEIJING, 26 MAC - Menteri Luar New Zealand, Nanaia Mahuta telah menyatakan kebimbangan kepada China mengenai sebarang peruntukan bantuan mematikan untuk menyokong Rusia dalam...
- Advertisment -