DPMM FC sedia pertahankan gelaran Liga Singapura

Oleh Fadhil Yunus

BANDAR SERI BEGAWAN, 5 MAC – Jurulatih DPMM FC, Adrian Pennock berkata bahawa pasukannya seronok menjadi pasukan bukan pilihan pada perlawanan pembukaan Liga Perdana Singapura yang menanti mereka menentang Tampines Rovers FC di Stadium Negara Hassanal Bolkiah esok.

Pennock menekankan bahawa beberapa pasukan utama dalam liga telah meningkatkan pengambilan pemain dalam usaha mereka untuk merebut gelaran daripada pesaing luar buat kali pertama sejak 2014.

Ketiga-tiga pasukan, Tampines Rovers FC, Hougang United dan Albirex Niigata (S) adalah pesaing yang kuat musim ini dengan pasukan Lion City Sailors FC (dahulu dikenali sebagai Home United) merupakan pasukan pilihan manakala pasukan seperti Balestier Khalsa dan Geylang International FC juga boleh membuktikan bahawa mereka pesaing yang kuat.

“Sudah tentu pasukan kegemaran tahun ini akan menjadi Tampines, Hougang, Lion City Sailors dan Albirex. Mereka akan menjadi lebih kuat dan juga Balestier yang mengakhiri musim tahun lalu di tempat tercorot, telah merekrut dengan baik,” kata Pennock dalam temu bual sebelum perlawanan kelmarin.

“Balestier hanya kalah 1-0 menentang Tampines minggu lepas di mana mereka sepatutnya memenangi perlawanan itu secara jujurnya. Mereka nampak sangat kuat dan saya tahu Geylang mempunyai dua pemain yang telah dibuang padang dan mereka kalah 4-0 dalam permainan itu. Tetapi, semua pasukan Singapura telah membuat persediaan dengan baik.”

Pennock menyatakan bahawa ia akan menjadi sukar untuk mengekalkan trofi kejuaraan tetapi dengan senang hati akan menerima peranan pasukan bukan pilihan.

Dia berkata, “Ia akan menjadi satu azam yang tinggi bagi kami untuk mengekalkan trofi tetapi kami suka menjadi pasukan bukan kegemaran. Kami mahu orang ramai melakukan seperti apa yang mereka lakukan tahun lepas untuk kami kerana saya fikir penyokong kami adalah yang terbaik dalam liga.”

Pennock juga memuji para penyokong dan menggelar Stadium Negara Hassanal Bolkiah sebagai yang terbaik.

“Liga Perdana Singapura boleh melakukan apa sahaja yang mereka mahukan kepada kita tetapi apa yang tidak boleh kita lakukan adalah mengambil stadium terbaik dalam liga dan penyokong terbaik dalam liga setakat ini. Kami berharap dapat membuat kejutan pada tahun ini.”

Jurulatih DPMM FC, Adrian Pennock ketika mengendalikan sesi latihan bersama pasukannya untuk persiapan perlawanan pembukaan Liga Perdana Singapura menentang Tampines Rovers FC di Stadium Negara Hassanal Bolkiah.