DPMM FC tetap kelihatan tajam dan dahaga – Pennock

Oleh Fadhil Yunus

BANDAR SERI BEGAWAN, 19 JAN – Ketua Jurulatih DPMM FC, Adrian Pennock menekankan pemainnya kelihatan sangat tajam dan dahaga ketika memasuki peringkat awal latihan pra-musim di Stadium Mini Jerudong.

Pasukan DPMM FC kembali menjalani latihan pra-musim pada 6 Januari lalu di bawah bimbingan Penolong Jurulatih Moksen Mohammad dan Jurulatih Kecergasan, Jason Moriarty ketika ketiadaan Pennock dalam beberapa sesi latihan pertama.

Pennock sejak itu mengambil alih kembali sesi latihan selepas dikuarantin setelah kembali dari United Kingdom.

“Para pemain kembali dengan baik. Mereka kelihatan sangat tajam dan dahaga,” kata Pennock selepas sesi latihan semalam.

Bekas ketua jurulatih Gillingham itu juga menunjukkan bahawa akan ada peluang bagi pemain daripada pasukan simpanan untuk mempamerkan kebolehan mereka semasa latihan dengan pemain pasukan utama.

Salah seorang pemain DPMM FC semasa menjalani latihan pra-musim di Stadium Mini Jerudong.

“Kami memanggil beberapa pemain muda daripada pasukan B untuk mendapatkan empat atau lima pemain penting. Ini akan menjadi peluang besar bagi mereka.

“Saya mencari pemain muda untuk diserap masuk ke dalam skuad, maka itu akan menjadi luar biasa.”

Kelab ini juga telah didorong dengan kembalinya pemain-pemain import dan anggota pasukan pelatih semasa latihan pra musim.

Pemain pertahanan DPMM FC, Charlie Clough adalah antara wajah yang tidak asing lagi turut menyertai sesi latihan semalam, sementara penyerang Andrei Varankou kini dikuarantin selepas tiba dari Belarus dan penjaga gawang Emerson yang akan meninggalkan Brazil minggu ini juga akan menjalani kuarantin.

Sementara itu, jurulatih penjaga gol, Jorge Barbosa Ferreira juga akan kembali menjalani latihan pada Jumaat ini setelah tamat dikuarantin selepas kembali dari Brazil.

Pennock juga berkongsi bahawa tidak ada masalah kecederaan semasa pra-musim di tengah-tengah penantian mereka kembali ke aksi kompetitif.

“Tiada yang mengalami kecederaan pada pra-musim dan ia sangat baik.

“Saya fikir latihan yang kami laksanakan sangat baik dan jelas mereka bekerja keras dalam pra-musim.

“Sekiranya anda melihat rekod kami sejak saya berada di sini, kecederaan otot sangat minimum.”

Juara liga 2019 itu tidak bermain secara kompetitif sejak kemenangan 2-0 menentang Tampines Rovers dalam Liga Perdana Singapura pada 6 Mac tahun lalu di Stadium Negara Hassanal Bolkiah, yang dibatalkan kerana pandemik COVID-19.