Saturday, September 23, 2023
24.8 C
Brunei

  -

  DPS rai ulang tahun ke-5

  Oleh Sim Y. H. – 

  BANDAR SERI BEGAWAN, 6 Sept – Darussalam Pilotage Services Sdn Bhd (DPS) sejak penubuhannya pada Ogos 2018 telah melakar beberapa mercu tanda pencapaian yang signifikan.

  Antara pencapaian berkenaan termasuk menjadi ahli Persatuan Jurupandu Maritim Antarabangsa (IMPA), sebuah organisasi proksi di bawah bidang kuasa Pertubuhan Maritim Antarabangsa (IMO) yang mana Negara Brunei Darussalam telah secara rasmi diterima sebagai ahli pada 28 Oktober 2022.

  Pencapaian berkenaan telah dinyatakan oleh Pengurus Besar DPS, Kapten (B) Zil Husam bin Haji Abdul Rahman dalam ucapan alu-aluannya semasa Majlis Ulang Tahun DPS ke-5 dan Majlis Penyampaian Anugerah Persijilan ISO yang berlangsung di Indera Kayangan Ballroom, The Empire Brunei, hari ini.

  Hadir selaku tetamu kehormat ialah Menteri Pengangkutan dan Infokomunikasi, Yang Berhormat Pengiran Dato Seri Setia Shamhary bin Pengiran Dato Paduka Haji Mustapha.

  Turut hadir ialah Timbalan Menteri Kewangan dan Ekonomi (Ekonomi), Dato Seri Paduka Haji Khairuddin bin Haji Abdul Hamid selaku Pengerusi Lembaga Pengarah DPS, ahli-ahli Lembaga Pengarah DPS, pegawai-pegawai kanan dari agensi kerajaan, pengarah-pengarah urusan dan ketua-ketua eksekutif syarikat-syarikat berkaitan kerajaan (GLCs), agensi-agensi perkapalan serta pegawai dan kakitangan DPS.

  Yang Berhormat Pengiran Dato Seri Setia Shamhary memotong kek sempena sambutan ulang tahun ke-5 DPS di Indera Kayangan Ballroom, The Empire Brunei, kelmarin. – Gambar oleh Muiz Matdani
  Tetamu kehormat menyampaikan sijil kepada Kapten (B) Zil Husam pada majlis berkenaan. – Gambar oleh Muiz Matdani

  Dalam ucapan alu-aluannya lagi, Kapten (B) Zil Husam berkata melalui IMPA, ia membolehkan DPS untuk menghadiri Forum Rintis Maritim Asia Pasifik (APMPF) pada Ogos lalu.

  Penyertaan ke APMPF itu, tambahnya, juga memberikan peluang kepada DPS untuk bekerjasama dengan wakil-wakil persatuan jurupandu dan organisasi jurupandu maritim dari negara-negara yang lain dalam hal berkaitan maklumat maritim, kepakaran, teknologi dan penanda aras industri.

  Sementara itu, pada 27 Oktober 2022, DPS telah melancarkan MarineM iaitu salah satu inisiatif untuk menyerapkan transformasi sistem digital dan kemajuan teknologi dengan pengurusan kewangan, pentadbiran dan sumber tenaga manusia DPS bagi memudahkan para pelanggan serta orang ramai untuk membuat pesanan perkhidmatan secara dalam talian.

  Kapten (B) Zil Husam menerangkan bahawa perkhidmatan yang diberikan itu termasuk penggunaan jurupandu secara automatik, bot pandu dan bot tunda serta penyerapan MarineM dalam Sistem Trafik Marin dan mempercepatkan pengeluaran invois secara digital.

  Dengan adanya AIS Trafik Marin, DPS telah membolehkan Pelabuhan Muara termasuk kawasan pesisir pantai Perairan Brunei dan Pantai Muara untuk menerima liputan AIS dengan lebih baik.

  Ia membolehkan pemantauan trafik maritim dan pengesanan lokasi, jarak serta masa ketibaan kapal termasuk pengurusan armada kapal yang lebih baik, ulasnya lagi.

  Pada 31 Julai 2023, DPS telah diterima sebagai ahli Majlis Maritim Antarabangsa dan Baltik serta diberikan beberapa keistimewaan daripada majlis berkenaan di mana DPS telah menyeragamkan piawaian dari segi amalan dan kontrak komersial.

  Selain itu, DPS juga telah mencapai pensijilan ISO pada 30 Mac 2023 dengan pensijilan yang diterima adalah ISO 9001:2015 Quality Management System, ISO 14001:2015 Environmental Management System dan ISO 45001:2018 Occupational, Health and Safety Management System.

  Majlis seterusnya menyaksikan penganugerahan pensijilan ISO yang telah disampaikan oleh Yang Berhormat Pengiran Dato Seri Setia Shamhary kepada Kapten (B) Zil Husam.

  Majlis juga diteruskan dengan acara pemotongan kek ulang tahun serta penyampaian cenderahati kepada Yang Berhormat Pengiran Dato Seri Setia Shamhary yang disampaikan oleh Dato Seri Paduka Haji Khairuddin.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...