Dron bantu kurangkan masa ujian makmal koronavirus

BERLIN, 25 NOV – Sebuah makmal Jerman berharap dapat mengurangkan masa yang diambil untuk menghantar ujian koronavirus di seluruh Berlin dengan menggunakan dron, justeru mengelak kesesakan lalu lintas jalan di ibu negara.

Syarikat berpangkalan di California Matternet buat masa sekarang sedang menguji penghantaran dron di antara hospital dan Labor Berlin, salah sebuah makmal terbesar di Eropah.

Laluan dari dron ke makmal adalah 11 kilometer semasa dron terbang, dan pegawai menjangka masa penghantaran standard dikurangkan dari sejam kepada 10 minit apabila perkhidmatan di laluan bermula pada Januari.

Akhirnya, diharapkan dron akan menyediakan penghantaran tetap ke makmal dari enam lokasi di Berlin, mengurangkan masa penting yang diambil untuk ujian COVID-19.

Setiap laluan akan menggunakan dua dron yang boleh terbang 24 jam sehari. Bateri dalam dron akan ditukar apabila ia kehabisan, sekali gus menghapuskan masa mengecas.

Setiap dron boleh membawa 40 sampel. Bukan sahaja ujian COVID yang akan dibawa, tetapi sebarang sampel yang perlu diperiksa dalam makmal. – AP

Operator dron Peter Trempeck mengawasi pendaratan automatik sebuah dron dengan muatan perubatan semasa memperkenalkannya kepada media di makmal Labor Berlin di Berlin pada 23 November. – AP