Friday, January 27, 2023
23.1 C
Brunei

-

Dua beradik selamatkan burung pemangsa India

NEW DELHI – Dirawat kembali dari hampir-hampir mati, burung nasar yang gelisah mengepakkan sayapnya dan terbang ke langit kelabu di ibu negara India selepas beberapa minggu menerima rawatan dan penjagaan daripada dua beradik yang setia.

New Delhi adalah rumah kepada pelbagai jenis burung pemangsa yang mengagumkan, tetapi bilangan burung yang mengalami kecacatan setiap minggu akibat terjerat tali layang-layang, terlanggar kereta dan pertemuan berbahaya dengan aktiviti manusia tidak terhitung jumlahnya.

Sebilangan kecil yang bernasib baik ditemui dan dijaga oleh Nadeem Shehzad dan Mohammad Saud, adik-beradik yang menjalankan kumpulan penyelamat yang menumpukan kepada unggas yang cedera.

Kedua-dua lelaki itu sedang bertarung dalam perjuangan yang sukar: pesakit mereka dianggap sebagai petanda buruk dan beberapa penderma sanggup berkorban untuk menyokong penyelamat hidupan liar, operasi kecil mereka di pinggir bandar.

“Terdapat kepercayaan karut di India bahawa burung pemangsa adalah burung malang,” kata Shehzad, 44, kepada AFP.

Doktor veterinar muda, Rajkumar merawat seekor burung merpati yang cedera di hospital burung amal di Gurugram. – AFP

“Ia tidak disukai ramai. Kadang-kadang orang membencinya.”

Semasa mereka masih muda, adik-beradik itu menemui seekor burung pemangsa yang cedera dan membawanya ke hospital veterinar “vegetarian” – yang menjaga haiwan herbivor secara eksklusif – namun berputus asa dengan keengganan kakitangan untuk merawatnya.

Akhirnya, mereka mula membawa pulang burung yang tercedera yang sama untuk membantu ia pulih.

“Beberapa burung mula terbang kembali ke alam liar dan itu memberi kami keyakinan yang sangat diperlukan,” kata Shehzad.

Kini, di atas bumbung pejabat kecil mereka, sebuah kandang burung besar menempatkan pelbagai jenis burung pemangsa yang berwarna-warni dalam pelbagai keadaan pemulihan.

Antaranya ialah burung nasar Mesir yang terancam, serta-merta dikenali dengan paruh kuning cerah dan krim keemasan.

Koloni spesies itu tinggal di tempat pembuangan sampah di timur Delhi, ditarik oleh sampah yang dibuang di sana oleh rumah penyembelihan dan pasar ikan di sekitarnya.

Salah satu daripada kawanannya baru-baru ini dikembalikan ke hutan oleh adik-beradik tersebut selepas cedera akibat tali layang-layang yang tegang.

Layang-layang popular di bandar ini dan Saud berkata klinik Penyelamat Hidupan Liar mengambil puluhan burung setiap hari yang cedera selepas berlanggar dengannya.

Di dalam bilik rawatan, dia dengan berhati-hati berdesak-desakan dengan seekor burung masih terperangkap dengan wayar, tulang sayap kosong mengintip melalui gumpalan bulu berdarah.

Rawatan yang berjaya bergantung pada berapa lama burung yang cedera dibawa ke perhatian mereka, kata Saud sambil menunjuk seekor burung lain dalam kesakitan yang jelas, dengan bahagian tepi yang berubah warna di sekeliling luka lama.

“Ia akan mati dalam beberapa hari, lukanya sudah menjadi gangren,” katanya kepada AFP.

Kami adalah pemusnah

Delhi telah berkembang pada kadar yang luar biasa dalam beberapa tahun kebelakangan ini dan bandar yang luas itu kini menjadi rumah kepada kira-kira 20 juta orang.

Kehilangan habitat semula jadi dan kabut asap – Delhi secara konsisten disenaraikan di antara bandar dengan pencemaran udara terburuk di dunia – telah menjejaskan banyak spesies burung yang bersarang di sekitar ibu negara.

Seperti yang berlaku bagi ekosistem lain yang terjejas akibat pencerobohan manusia, sekatan COVID-19 yang ketat di India merupakan rahmat besar kepada populasi burung di bandar itu, kata doktor haiwan, Rajkumar Rajput kepada AFP.

Rajput menjalankan satu lagi klinik amal untuk burung yang cedera di selatan Delhi, sebahagian besarnya menjaga burung merpati dan spesies berbulu yang lebih lembut daripada karnivor yang diasuh oleh Shehzad dan Saud.

Dia adalah penganut kepercayaan Jain, yang mengekalkan larangan ketat ke atas penyembelihan haiwan dan beberapa burung pemangsa yang dirawatnya diberikan diet mengikut diet seorang vegetarian.

Rajput memberi amaran bahawa penangguhan singkat yang diberikan oleh sekatan perjalanan akan berakhir dan keadaan akan kembali seperti sedia kala.

“Jarak antara manusia dan burung semakin meningkat. Kami tidak dapat merapatkan jarak ini kerana orang ramai secara beransur-ansur kehilangan cinta mereka terhadap alam semula jadi,” kata lelaki berusia 38 tahun itu.

“Burung-burung ini adalah pembina alam semula jadi dan kita manusia adalah pemusnah.” – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Kotak hitam pesawat Nepal dihantar ke Singapura

KATHMANDU, NEPAL, 26 JAN – Kotak hitam yang ditemui daripada insiden pesawat nahas di Nepal dihantar ke Singapura untuk analisis bagi mengenal pasti punca...
- Advertisment -