Dua ditembak mati, tunjuk perasaan di AS

KENOSHA, AMERIKA SYARIKAT, 26 OGOS – Dua ditembak mati dan dua lagi cedera di bandar Kenosha AS semalam, menurut laporan media, semasa kumpulan penunjuk perasaan bertempur dengan polis kerana polis menembak lelaki kulit hitam baru-baru ini.

Keganasan meletus ketika beratus-ratus penunjuk perasaan berarak untuk malam ketiga di bandar Wisconsin setelah Jacob Blake dilihat dalam rakaman video telah ditembak beberapa kali dari jarak dekat oleh pegawai polis berkulit putih.

Blake cuba masuk ke dalam keretanya, bersama tiga anaknya di dalam, ketika dia ditembak.

Rakaman yang disiarkan dalam talian menunjukkan orang ramai berlarian di jalan-jalan di Kenosha, Wisconsin, ketika tembakan terdengar, sementara video menunjukkan lelaki itu yang cedera terbaring di tanah.

“Tembakan itu mengakibatkan dua kematian dan seorang mangsa dibawa ke hospital dengan kecederaan serius, tetapi tidak mengancam nyawa,” kata jabatan itu di Twitter, sambil menambah bahawa siasatan kejadian itu sedang dijalankan. – AFP

Penunjuk perasaan berlindung ketika polis menembak gas pemedih mata di luar mahkamah semasa demonstrasi menentang pembunuhan Jacob Blake di Kenosha, Wiscons. Seorang lelaki berkulit hitam ditembak berulang kali di belakang oleh polis Wisconsin telah menyebabkan tunjuk perasaan yang ganas di AS. – AFP