Saturday, January 28, 2023
23.2 C
Brunei

-

Dua Korea berbalas tembakan amaran

SEOUL, 24 OKT – Tentera Korea Selatan berkata hari ini, ia telah melepaskan tembakan amaran ke arah kapal Korea Utara yang menyeberangi sempadan maritim negara-negara de facto, mendorong Korea Utara melepaskan tembakan amaran sebagai balasan.

Pyongyang telah menjalankan beberapa ujian senjata, termasuk apa yang didakwanya sebagai latihan nuklear taktikal, beberapa minggu kebelakangan ini, dengan Seoul dan Washington meningkatkan latihan ketenteraan bersama sebagai tindak balas.

Sebuah kapal dagang Korea Utara menyeberang apa yang dikenali sebagai Northern Limit Line pada 3:42 pagi (1842 GMT) tetapi berundur ke utara selepas tentera laut Seoul melepaskan tembakan amaran, kata Ketua Turus Bersama Korea Selatan.

“Provokasi berterusan Utara dan tuntutan melulu menjejaskan keamanan dan kestabilan di semenanjung Korea dan masyarakat antarabangsa,” kata JCS dalam satu kenyataan, menggesa Pyongyang ‘berhenti serta-merta’.

Tentera Rakyat Korea Pyongyang berkata sebuah kapal tentera Korea Selatan telah ‘menceroboh’ sempadan de facto sejauh 2.5 hingga 5km beberapa minit kemudian KPA melepaskan 10 tembakan amaran dari pantai barat negara itu. – AFP

Skrin televisyen menunjukkan gambar fail kapal tentera laut Korea. – AP
Artikel sebelum ini271kg sampah dikumpul
Artikel seterusnyaUganda lapor peningkatan Ebola
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Korea S sokong hantar bantuan kepada Korea U

SEOUL, 27 JAN – Kerajaan Korea Selatan hari ini berkata bahawa ia akan membantu usaha orang awam untuk menyalurkan bantuan kemanusiaan kepada Korea Utara...
- Advertisment -