Friday, December 9, 2022
22.3 C
Brunei

-

Dua maut dilanggar kereta api di Serbia

BELGRADE, 7 OKT – Sekurang-kurangnya dua pendatang maut selepas dilanggar kereta api di tenggara Serbia, kata polis hari ini, dalam kemalangan maut terbaharu membabitkan orang ramai yang melalui negara Balkan.

Kemalangan tersebut berlaku ketika sekumpulan pendatang sedang berjalan di sepanjang landasan kereta api malam kelmarin di tepi bandar Pirot, berhampiran sempadan dengan Bulgaria, beritahu jurucakap polis tempatan kepada AFP.

“Keadaan adalah gelap dan kereta api tambang muatan merempuh mereka, dengan dua orang maut akibat kecederaan,” kata jurucakap polis.

Polis sedang berusaha untuk mengenal pasti identiti dan kewarganegaraan mangsa, menurut jurucakap, berkata mereka percaya pendatang merupakan sebahagian daripada kumpulan yang lebih besar.

Serbia terletak di laluan yang dipanggil Balkan yang digunakan oleh pendatang menuju ke Eropah Barat ketika mereka melarikan diri dari peperangan dan kemiskinan di Timur Tengah, Asia dan Afrika.

Walaupun laluan tersebut tidak sibuk seperti semasa krisis pendatang Eropah pada 2015, namun berpuluh-puluh ribu orang masih melalui rantau itu setiap tahun. Pendatang sering bergantung kepada penyeludup untuk membantu menyeberangi sempadan yang dikawal ketat, mengakibatkan kemalangan kerap berlaku di jalan raya dan di persimpangan sungai.

Pada akhir Mac 2021, empat pendatang maut dan 19 yang lain cedera apabila trak mereka terbalik di lebuh raya di Croatia. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China umum pelonggaran sekatan seluruh negara

BEIJING, 7 DIS – China hari ini mengumumkan langkah pelonggaran sekatan COVID di seluruh negara yang menjejaskan negara ekonomi kedua terbesar dunia dan mencetuskan...
- Advertisment -