Dua pasukan pengaman Maghribi diserang

RABAT, 5 Jan – Dua pasukan pengaman Maghribi terbunuh dan seorang lagi cedera dalam serangan bersenjata menentang konvoi mereka di Republik Afrika Tengah (CAR), media tempatan melaporkan kelmarin.

Misi pengaman PBB di CAR dikenali sebagai MINUSCA telah diserang pada Selasa berhampiran bandar Bria, timur laut ibu CAR Bangui, menurut laman web berita Maghribi le360.ma.

MINUSCA mengesahkan bahawa konvoi tersebut dalam perjalanan ke bandar apabila pemberontak yang tidak diketahui menyerang mereka, membunuh dua pasukan pengaman dan melarikan diri ke dalam belukar.

Pengaman misi Bangsa-Bangsa Bersatu (CAR) mengutuk serangan itu kelmarin, berkata ‘tiada tuntutan wajar bahawa individu yang merasa tidak puas hati terhadap pasukan pengaman yang hadir semata-mata untuk membantu negara tersebut menangani dan menamatkan keganasan.’

Pasukan pengaman telah diserang oleh lelaki bersenjata yang tidak dikenali. – AFP
Pasukan pengaman telah diserang oleh lelaki bersenjata yang tidak dikenali. – AFP

Segala usaha akan dilakukan untuk mengesan mereka yang bertanggungjawab dan membawa mereka ke muka pengadilan, kata Parfait Onanga-Anyanga, ketua MINUSCA, dalam satu kenyataan, sambil menambah bahawa serangan ke atas anggota pengaman mungkin merupakan satu jenayah perang.

Walaupun kemajuan yang besar dan pilihan raya berjaya, CAR kekal dalam genggaman ketidakstabilan dan kekacauan sekali-sekala.

Pertempuran antara gabungan itu terutamanya pemberontak Muslim Seleka dan militia anti-Balaka, kebanyakannya Kristian, membawa negara yang memiliki 4.5 juta itu ke dalam konflik awam pada tahun 2013.

Pada Disember 2016, misi menyokong dialog baru antara 11 daripada 14 kumpulan bersenjata, sebagai sebahagian daripada usaha berterusan bagi gencatan senjata. – Xinhua