Dua pekerja Amazon dipecat secara tidak sah

NEW YORK, 3 OKT – Amazon bertemu dengan dua bekas pekerja teknologi yang menuduh syarikat gergasi runcit itu memecat mereka secara tidak sah tahun lalu kerana bersuara menentang syarikat itu.

Bekas pekerja, Emily Cunningham dan Maren Costa, secara terbuka mengkritik syarikat itu dan mendorong Amazon untuk melindungi pekerja gudang dengan lebih baik daripada COVID-19 Mereka juga mahu Amazon melakukan lebih banyak perkara untuk mengurangkan kesannya terhadap perubahan iklim.

Cunningham dan Costa mengatakan penyelesaian itu bermaksud Amazon harus membayar gaji mereka dan memberi notis mengatakan syarikat itu tidak boleh memecat pekerja kerana menggunakan hak mereka.

“Ini adalah kemenangan dalam melindungi hak pekerja dan menunjukkan bahawa kita di pihak yang benar untuk keadilan dan untuk dunia kita,” kata Cunningham dan Costa dalam satu kenyataan.

Sebagai penyelesaian, Amazon juga mengelakkan pertemuan yang berpanjangan di hadapan Lembaga Perhubungan Buruh Nasional. Amazon mengatakan dalam satu kenyataan Khamis lalu bahawa pihaknya menyambut baik ‘penyelesaian masalah itu’.

Bekas pekerja, yang merupakan pereka pengguna berpengalaman di Amazon di Seattle, adalah dua suara paling mendapat perhatian di antara sekumpulan pekerja yang mahu syarikat itu mengambil lebih banyak langkah untuk memerangi perubahan iklim dan berhenti berniaga dengan syarikat minyak dan gas. Mereka mengadakan tunjuk perasaan dan berbicara kepada media mengenai masalah mereka. – AP