Dua pengurus Serie A dipecat

MILAN, 10 Okt – Serie A menyaksikan Genoa memecat Davide Ballardini dan membawa masuk jurulatih Croatia jurulatih Ivan Juric, sementara Chievo pula memecat Lorenzo D’Anna dengan penggantinya belum lagi dinamakan.

Genoa berada di tangga ke-11 di Serie A dengan satu permainan dalam tangan, sementara Chievo pula berada di bawah sekali dengan negatif satu mata setelah tiga mata dipotong gara-gara perakaunan palsu.

Ballardini menerima akibat selepas kekalahan kepada Sassuolo dan Lazio diikuti dengan kekalahan 3-1 di laman sendiri kepada Parma pada hujung minggu. Genoa akan melawat juara Itali Juventus pada 20 Oktober selepas rehat antarabangsa.

Ballardini telah bersama Genoa selama hampir setahun selepas Juric dipecat berikutan kekalahan kepada pasukan tetangga Sampdoria.

Ia akan menjadi kali ketiga bekas pemain tengah Genoa Juric sebagai jurulatih kelab di mana dia bermain selama empat tahun. D’Anna, yang mengambil alih dari Rolando Maran April lalu, dipecat selepas kelab itu tewas 3-1 kepada AC Milan di San Siro pada Ahad.

Dia membantu Chievo selepas di tempat ke-13 dan mengelakkan penyingkiran dengan tiga kemenangan berturut-turut pada akhir musim. – AFP