Dua polis maut dalam serangan pengganas

ZAMBOANGA, FILIPINA, 14 JUN – Dua lelaki yang menunggang motosikal melepaskan tembakan ke sebuah balai polis di selatan Filipina, membunuh dua pegawai dan mencederakan dua yang lain di sebuah wilayah yang sudah lama dilanda keganasan, kata polis hari ini.

Penyiasat polis, Nizar Bakun berkata, salah seorang suspek yang bersenjatakan senapang M16 melepaskan tembakan sekurang-kurangnya tujuh kali ke balai polis di bandar Parang, provinsi Sulu, malam kelmarin sebelum melarikan diri.

Dua daripada empat polis yang terkena tembakan meninggal dunia ketika dalam perjalanan ke hospital. Bakun memberitahu The Associated Press melalui telefon bahawa penyerang belum dikenal pasti tetapi militan Abu Sayyaf dan pengedar dadah tempatan adalah antara suspek utama.

Perundangan anti-keganasan yang lebih ketat, yang dicadangkan oleh Kongres kepada Presiden Rodrigo Duterte untuk dipinda ke dalam undang-undang, menyasarkan kumpulan seperti Abu Sayyaf, sebuah kumpulan kecil yang disenarai hitam oleh Amerika Syarikat dan Filipina sebagai organisasi pengganas untuk penculikan tebusan, pemenggalan kepala dan pengeboman.

Namun, ia sekali gus menimbulkan kekhuatirannya terhadap undang-undang tersebut, yang memungkinkan penahanan suspek hingga 24 hari tanpa waran atau sebarang dakwaan. Mereka mengatakan ia mengancam kebebasan dan perbezaan pendapat dengan definisi keganasan yang lebih luas.

Beberapa ratus militan Abu Sayyaf masih menetap di wilayah pulau Sulu dan pulau terpencil, yang kebanyakannya melarikan diri daripada serangan tentera yang berterusan. Banyak yang menyerah, terbunuh atau ditangkap dalam beberapa tahun kebelakangan ini. – AP