Dua terbunuh dalam pertempuran angkara catatan anti-Islam

BANGALORE, 12 OGOS – Dua orang terbunuh selepas catatan yang menghina Islam disiarkan dalam laman Facebook telah mencetuskan rusuhan di hab IT India Bangalore yang menyaksikan pertempuran antara polis dan ribuan penunjuk perasaan, kata pihak berkuasa hari ini.

Sekurang-kurangnya 60 pegawai cedera ketika orang ramai yang marah menyerang balai polis, membakar kenderaan dan membakar rumah seorang anggota parlimen tempatan yang anak buahnya didakwa bertanggungjawab kerana memuat naik catatan tersebut di media sosial itu.

Gambar media tempatan menunjukkan penunjuk perasaan cuba masuk ke dalam bangunan polis dan menaikkan slogan di luar rumah ahli politik itu. Polis melepaskan tembakan dengan peluru hidup dan menembak gas pemedih mata.

Tiga cedera parah semasa keganasan itu dan kira-kira seorang wartawan cedera, kata polis kepada AFP.

Laporan media mengatakan dua orang yang terbunuh dalam kejadian itu mati akibat luka tembakan.

Pesuruhjaya Polis Bangalore, Kamal Pant menulis dalam Twitter bahawa anak buah kepada penggubal undang-undang itu telah ditangkap, bersama dengan sekitar 100 yang lain kerana rusuhan dan pembakaran dan keadaan sekarang terkawal.

Larangan perhimpunan berlaku di beberapa kawasan di bandar itu, dengan hampir 10,000 anggota polis mengawal di jalan-jalan untuk menjaga ketenteraman. – AFP