Dua wanita terlantar kerana Dexteem Plus

BANDAR SERI BEGAWAN, 30 Ogos – Dua orang telah dimasukkan ke hospital selepas mengalami kesan buruk setelah mengambil Dexteem Plus yang dibeli di dua kedai berlainan di negara ini.

Sehubungan itu, Kementerian Kesihatan dalam kenyataannya hari ini, menasihatkan orang ramai supaya tidak membeli atau mengambil produk berkenaan yang mengandungi 0.5mg Dexamethasone (steroid yang kuat) dan 2mg Dexchlorpheniramine (yang merupakan antihi-stamin).

Kenyataan menekankan bahawa produk berkenaan tidak didaftarkan di Brunei Darussalam dan Kementerian Kesihatan tidak pernah mengeluarkan sebarang kebenaran bagi pengimportan dan penjualannya.

Dua orang yang dirawat di hospital berkenaan ialah seorang wanita berusia 25 tahun yang telah mengambil Dexteem Plus selama tujuh bulan kerana dermatitis (penyakit radang kulit) tangan berkaitan dengan kerja.

Wanita itu membeli ubat tersebut di sebuah kedai di Gadong.

Dexteem Plus.

Wanita berkenaan dibawa ke hospital dengan simptom-simptom seperti kepeningan, mual, muntah, sakit epigastrik, kerap buang air dengan rasa terbakar yang teruk, kering tekak, lemah, tekanan darah tinggi dan glukosa darah tinggi.

Dia kemudian didiagnosis dengan diabetes Mellitus jenis 2 dan Cushing’s Syndrome, keadaan yang disebabkan oleh pengambilan steroid berpanjangan.

Sementara itu, seorang lagi ialah wanita warga emas berusia 80 tahun yang telah mengambil produk berkenaan selama empat bulan untuk mengurangkan rasa gatal-gatal.

Wanita berkenaan mendapat produk tersebut daripada anak perempuannya yang membelinya daripada sebuah kedai di Sengkurong.

Dia dimasukkan ke hospital dengan simptom-simptom seperti mual dan muntah-muntah, kepeningan dan didapati mempunyai paras sodium yang tinggi.

Dia didiagnosis dengan kortisol rendah pada waktu pagi berkaitan dengan penahanan adrenal (keadaan di mana kelenjar adrenal tidak menghasilkan jumlah hormon steroid yang mencukupi).

Dalam hal ini, Kementerian Kesihatan menasihatkan mereka yang telah membeli atau menggunakan Dexteem Plus supaya berjumpa doktor secepat mungkin kerana ia mengandungi steroid yang kuat.

Kenyataan menjelaskan, penghentian steroid tanpa pengawasan perubatan yang betul boleh menyebabkan simptom-simptom yang serius seperti keletihan, kekeliruan dan tekanan darah rendah, terutamanya apabila produk berkenaan telah diambil lebih daripada beberapa minggu.

Selain itu, orang ramai juga dinasihatkan untuk berjumpa doktor untuk merawat simptom-simptom kesihatan perubatan.

Menurut Kementerian Kesihatan, pengambilan Dexamethasone berpanjangan tanpa pengawasan boleh menyebabkan peningkatan paras glukosa darah yang membawa kepada diabetes, tekanan darah tinggi, katarak, masalah otot dan tulang serta peningkatan risiko jangkitan.

Penggunaan corticosteroids yang berpanjangan juga boleh menyebabkan Cushing’s syndrome yang dicirikan dengan muka bulat dan obesiti bahagian atas badan dengan anggota tangan dan kaki kurus.

Mereka yang telah mengambil dos steroid yang tinggi dalam tempoh yang berpanjangan boleh mengalami simptom-simptom termasuk keletihan, sakit otot dan sendi, demam, paras gula dalam darah yang rendah, tekanan darah rendah dan dehidrasi.

Dalam hubungan itu, kementerian berkenaan memohon kerjasama orang awam untuk melaporkan mengenai penjualan dan pembekalan Dexteem Plus kepada Bahagian Pematuhan dan Pelesenan di talian 2393298 sambungan 208, e-mel pharmacy.enforcement@moh.gov.bn atau pergi terus ke Bangunan Jabatan Perkhidmatan Farmasi di Kampung Madaras, Mukim Gadong A.