Friday, June 2, 2023
27.4 C
Brunei

  -

  ‘Dunia belum sedia hadapi krisis seterusnya’

  GENEVA, 30 JAN – Semua negara masih ‘belum bersedia’ untuk menghadapi pandemik seterusnya, menurut Palang Merah memberi amaran hari ini, dengan mengatakan krisis kesihatan masa depan juga boleh bertembung dengan bencana berkaitan iklim yang semakin meningkat.

  “Walaupun selepas tiga tahun pandemik COVID-19 yang ganas melanda dunia, sistem kesiapsiagaan yang kukuh sangat kurang,” menurut Persekutuan Persatuan Palang Merah dan Bulan Sabit Merah Antarabangsa (IFRC).

  Rangkaian kemanusiaan terbesar di dunia itu berkata membina kepercayaan, ekuiti dan rangkaian tindakan tempatan adalah penting untuk bersiap sedia menghadapi krisis seterusnya.

  “Semua negara masih sangat tidak bersedia untuk wabak masa depan,” menurut IFRC.

  Menurutnya, negara perlu bersedia untuk ‘pelbagai bahaya, bukan hanya satu’, mengatakan masyarakat hanya menjadi benar-benar berdaya tahan melalui perancangan untuk pelbagai jenis bencana, kerana ia boleh berlaku serentak.

  IFRC memetik peningkatan dalam bencana berkaitan iklim dan gelombang wabak penyakit abad ini, yang mana COVID-19 hanyalah satu krisis.

  “Kejadian cuaca ekstrem semakin kerap dan sengit, dan keupayaan kami untuk bertindak balas terhadapnya adalah terhad.” – AFP

  IFRC berkata semua negara masih sangat tidak bersedia untuk wabak masa depan. – Agensi
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Jepun, AS sahkan kerjasama, tentang pelancaran satelit Korea Utara

  TOKYO, 2 JUN - Menteri Pertahanan Jepun, Yasukazu Hamada dan Setiausaha Pertahanan AS, Lloyd Austin mengesahkan kelmarin bahawa kedua-dua negara akan bekerjasama menentang pelancaran...
  - Advertisment -