Dunia berdepan Great Depression baharu

WASHINGTON, 9 APRIL – Kuasa-kuasa dunia bergelut hari ini untuk membina respons global kepada tragedi kemanusiaan dan bencana ekonomi satu kali dalam seabad disebabkan oleh koronavirus baharu, COVID-19, ketika jumlah kematian di AS dan Eropah semakin bertambah.

Di New York yang dikenakan perintah berkurung, Majlis Keselamatan PBB akan bermesyuarat berhubung pandemik buat pertama kalinya.

Dan, menerusi sidang video, menteri-menteri kewangan Kesatuan Eropah (EU) bergelut tentang bagaimana untuk memberi bantuan kecemasan kepada anggota negara mereka iaitu Itali dan Sepanyol yang teruk dilanda.

“Kami menjangkakan kesan sampingan ekonomi teruk sejak ‘Great Depression’, kata Ketua Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF), Kristalina Georgieva, menegaskan bahawa semua namun segelintir negara akan menyaksikan hasil pendapatan merosot dan menggesa kerajaan-kerajaan untuk menyediakan ‘jangka hayat’ kepada perniagaan-perniagaan dan seisi rumah.

Sementara itu, jumlah kes jangkitan koronavirus baharu di seluruh dunia sejak ia merebak dari China awal tahun ini telah meningkat 1.5 juta, menurut jumlah AFP.

Bangunan IMF dilihat pada 8 April di Washington. Kuasa-kuasa dunia bergelut menghadapi tragedi kemanusiaan dan bencana ekonomi akibat COVID-19. – AFP

Manakala, lebih 89,981 orang pula meninggal dunia.

Madrid dan Rom meminta bantuan daripada rakan-rakan EU untuk membina semula ekonomi mereka ekoran bencana itu, namun Jerman telah menolak idea peminjaman bersama dan Netherlands menyekat penyelesaian kompromi itu.

Menteri-menteri kewangan EU akan bertemu hari ini menerusi sidang video buat kali kedua rundingan krisis lewat malam pada minggu ini untuk cuba bersetuju atas syarat membenarkan anggota yang dilanda teruk untuk mendapatkan dana.

“Jika kita tidak merebut peluang untuk meletakkan kehidupan baharu dalam projek Eropah ini, risiko kegagalan adalah nyata,” kata perdana menteri Itali, Giuseppe Conte memberitahu BBC, dengan menekankan masa depan EU berdepan risiko.

Christine Lagarde, ketua Bank Pusat Eropah, berkata ia sangat ‘penting’ menteri-menteri memeterai rancangan besar untuk memenuhi cabaran, menegaskan: “Jika semua negara tidak diubati, yang lain juga akan menderita.” – AFP