Duta Besar AS ke Brunei meninggal dunia

BANDAR SERI BEGAWAN, 21 MEI – Duta Besar Amerika Syarikat (AS) ke Negara Brunei Darussalam, Tuan Yang Terutama Matthew J. Matthews (gambar bawah) telah meninggal dunia, kelmarin, menurut kenyataan dari pejabat kedutaan itu, hari ini.

“Kami telah kehilangan pemimpin, mentor, dan rakan sekerja sejati dalam komuniti kami dan kami akan sangat merindukannya,” menurut Setiausaha Negara, Michael R. Pompeo dalam kenyataan itu.

Sementara itu, menurut Penolong Setiausaha Negara, David Stilwell, Tuan Yang Terutama merupakan seorang yang bersemangat kental, cergas, seorang pemimpin dan teman yang baik di mana sahaja beliau berkhidmat. TYT Matthews menyembahkan surat tauliah pelantikan kehadapan majlis Kebawah Duli Yang Maha Mulia Paduka Seri Baginda Sultan dan Yang Di-Pertuan Negara Brunei Darussalam pada 15 April 2019.

Semasa menjadi duta besar, Tuan Yang Terutama merupakan seorang yang berdedikasi dalam mempereratkan lagi hubungan rakyat Brunei dan AS seperti menganjurkan program pertukaran seperti Fulbright, Inisiatif Pemimpin-pemimpin Muda Asia Tenggara (YSEALI) dan Eksesais Cooperative Afloat Readiness and Training (CARAT) pada tahun lalu.