Duta besar Itali terbunuh dalam serangan di DR Congo

ROM, 22 FEB – Duta besar Itali ke Republik Demokratik Congo, Luca Attanasio, terbunuh hari ini ketika dalam perjalanan dengan konvoi PBB di timur negara itu, kata kementerian luar.

“Dengan sangat sedih bahawa Kementerian Luar Negeri mengesahkan kematian duta besar Itali hari ini di Goma,” kata kementerian itu, sambil menambah bahawa seorang polis Itali juga terbunuh.

Dalam kenyataan yang berasingan, Menteri Luar Negeri Luigi Di Maio menyatakan ‘kekecewaan dan kesedihannya’ dan memutuskan dari pertemuan di Brussels dengan rakan sejawat EU untuk kembali awal ke Rom.

“Serangan kejam itu belum diketahui dan tidak ada penjelasan apa yang terjadi,” kata Di Maio, memberi penghormatan kepada mereka.

Attanasio berusia 43 tahun dan telah mewakili Itali di Kinshasa sejak tahun 2017. Beliau telah menyertai perkhidmatan diplomatik pada tahun 2003 dan sebelumnya berkhidmat di Switzerland, Maghribi dan Nigeria.

Menurut kementerian luar negeri, duta besar dan polis adalah sebahagian daripada konvoi MONUSCO, misi pengaman PBB di Kongo.

Seorang diplomat di Kinshasa memberitahu AFP bahawa Attanasio bersama konvoi Program Makanan Dunia PBB (WFP) ketika diserang berhampiran Goma.

Jurucakap WFP yang berpusat di Rom tidak dapat mengesahkan hal ini, tetapi memberitahu AFP bahawa organisasi itu sedang meneliti laporan tersebut. – AFP