Duterte arah sampah dihantar semula ke Kanada

MANILA, 22 Mei – Presiden Rodrigo Duterte telah mengarahkan bertan-tan sampah yang dibuang di Filipina beberapa tahun yang lalu dihantar semula ke Kanada, kata jurucakapnya hari ini, meningkatkan lagi pertikaian diplomatik yang kian parah.

Jurucakap Duterte juga memberi amaran jika Ottawa tidak menerima penghantaran sampah itu secara rasmi, ia akan dibuang di kawasan perairan wilayah Kanada.

Sampah itu disimpan dalam puluhan kontena yang sebuah firma Kanada hantar ke Filipina pada tahun 2013 dan 2014 – kononnya untuk dikitar semula – dan isu yang timbul tentang apa yang hendak dilakukan dengannya amat menjengkelkan selama bertahun-tahun.

Minggu lalu Manila telah memanggil dutanya dari Ottawa kerana Kanada terlepas tarikh akhir 15 Mei untuk mengambil semula sampah tersebut.

“Akibat penangguhan itu, presiden telah mengarahkan pejabat bersesuaian untuk mencari syarikat perkapalan swasta yang akan membawa pulang sampah Kanada kepada pihak berkuasa kedua,” kata jurucakap Duterte, Salvador Panelo kepada wartawan.

“Jika Kanada tidak menerima sampah itu, kami akan meninggalkannya dalam kawasan perairan wilayah atau 12 batu nautika laut dari dasar mana-mana pesisir negara mereka.” Panelo berkata arahan itu akan dilaksanakan dengan serta-merta. – AFP