Friday, August 19, 2022
24.2 C
Brunei

Duterte arah tentera hantar vaksin

-

MANILA, 3 NOV – Presiden Filipina Rodrigo Duterte mengarahkan tentera dan polis untuk menghantar vaksin COVID-19 ke seluruh wilayah negara itu untuk mengatasi ‘halangan’ dalam pengagihan vaksin yang disalahkannya ke atas kerajaan tempatan.

Dengan hampir 90 peratus orang dewasa di rantau bandar itu sepenuhnya divaksin, hanya kira-kira 35 peratus orang dewasa di negara itu telah mempunyai suntikan kedua-duanya.

“Bekalan itu tidak lagi akan menerusi kerajaan wilayah kerana ia akan menjadi halangan lain,” kata Duterte dalam mesyuarat bersama para penasihat pandemik kelmarin yang disiarkan hari ini.

Duterte sangat bergantung pada perkhidmatan bersenjata untuk memerangi pandemik.

Mereka menguatkuasakan salah satu sekatan pergerakan paling ketat di dunia dan menghantar bekalan perubatan di seluruh negara dan antarabangsa.

Seorang remaja lelaki menerima vaksin BioNTech-Pfizer semasa kempen inokulasi penduduk berusia 12 hingga 17 tahun di sebuah stadium di Bandar San Juan, Manila pada 3 November. – AFP

“Sejurus penghantaran menggunakan pesawat dan ketibaannya di pusat operasi vaksinasi, helikopter-helikopter di sana akan mengambil alih. Mereka akan menjadi salah satu daripadanya yang akan membawanya kepada perbandaran-perbandaran kerajaan,” kata presiden.

“Angkatan bersenjata mempunyai keupayaan untuk menghantar pengangkutan tersebut,” kata jurucakap tentera, Kolonel Ramon Zagala memberitahu AFP hari ini.

Pada mesyuarat sama kelmarin, Carlito Galvez, ketua pasukan petugas COVID-19 negara itu, menekankan yang kerajaan tempatan perlu untuk ‘meningkatkan kapasiti mereka’ bagi menyuntik lebih ramai orang dalam sehari serta untuk ‘mendapatkan sistem rangkaian penyejuk mereka sendiri’ untuk menyimpan lebih banyak vaksin.

Setiausaha Kesihatan, Francisco Duque memberitahu Duterte bahawa kes koronavirus dalam ‘trend menurun’ di seluruh negara selepas memuncak pada September.

Kerajaan mengurangkan beberapa sekatan pandemik pada Oktober, membuka pawagam dan gim di bandar serta membenarkan kapasiti tinggi di restoran dan pengangkutan awam.

Hari ini, kerajaan menjalankan vaksinasi ke atas seramai 12.7 juta remaja yang berusia 12 hingga 17 tahun. – AFP

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Darurat banjir di wilayah pulau selatan New Zealand

WELLINGTON, 18 OGOS – Wilayah Pantai Barat dan Nelson-Tasman di Pulau Selatan New Zealand dilanda hujan lebat dan banjir. Darurat tempatan masih kekal di kawasan...
- Advertisment -