Duterte kunjungi Beijing 28 Ogos di tengah ketegangan laut

MANILA, 20 OGOS – Presiden Rodrigo Duterte akan mengunjungi rakan sejawatannya dari China, Xi Jinping minggu depan untuk membangkitkan tuntutan bertindih mereka terhadap Laut China Selatan, ketika pemimpin Filipina itu berdepan tekanan di negaranya untuk berhadapan dengan Beijing.

Ketika Duterte mula berbaik dengan China dan mengetepikan ketegangan berhubung laluan kaya sumber itu, siri konfrontasi telah mencetuskan ketidakpuasan domestik.

Duterte akan pergi ke China pada 28 Ogos dan dijangka kembali ke Filipina pada 2 September, kata jurucakapnya, Salvador Panelo kepada jurnalis hari ini.

Beijing menuntut hampir keseluruhan Laut China Selatan, termasuk perairan dekat pantai Filipina dan tidak mengendahkan perintah tribunal antarabangsa 2016 yang mengumumkan kenyataan tegas mereka sebagai tidak berasas. Panelo turut mengatakan yang Duterte telah mengarahkan semua kapal asing yang berlayar melalui perairan Filipina untuk meminta persetujuan awal Manila.

Ini adalah “untuk mengelak ketidakfahaman pada masa hadapan,” kata Panelo, menambah bahawa ia juga sebagai respons kepada ‘perlintasan berulang kali tanpa makluman daripada beberapa kapal asing – terutamanya kapal perang China’.

“Sama ada kita mematuhinya dalam cara sebagai rakan atau kita menguatkuasakannya dalam cara tidak mesra,” tambah Panelo. – AFP