Ebola ragut budak lelaki 5 tahun

KAMPALA, 12 JUN – Seorang budak lelaki berusia lima tahun yang diuji positif menghidapi Ebola di Uganda telah meninggal dunia, beritahu seorang pegawai kementerian kesihatan kepada AFP hari ini, dalam jangkitan pertama wabak di negara jiran Republik Demokratik Congo.

“Budak lelaki yang diuji positif Ebola di Kasese semalam meninggal dunia pada malam semalam di unit pengasingan,” beritahu pegawai kepada AFP dengan syarat namanya tidak disiarkan. “Menteri kesihatan, Ruth Aceng, akan memberi taklimat kepada negara mengenai kematian budak lelaki dan pengaturan untuk mengebumikan mayatnya.

Pegawai itu berkata budak berkenaan mungkin dikebumikan hari ini.

Kementerian kesihatan Uganda berkata semalam ibu budak itu ialah seorang warga Congo yang berkahwin dengan seorang warga Uganda.

Ibunya telah berkunjung bersama budak itu dan empat ahli keluarga lain pulang ke rumah untuk menjaga bapanya yang juga meninggal dunia akibat Ebola.

Uganda telah mengambil langkah berjaga-jaga sejak wabak meletus di sempadan di timur DRC, di mana lebih daripada 2,000 kes virus yang mudah berjangkit itu telah dicatat, dua pertiganya membawa kematian. – AFP

Gambar yang dikeluarkan oleh Jawatankuasa Menyelamat Antarabangsa (IRC) menunjukkan unit rawatan Ebola di hospital Bwera, Daerah Kasese, di barat Uganda berhampiran dengan sempadan Congo. – AP