Tuesday, March 5, 2024
29.3 C
Brunei

  -

  Ecuador kuasai semula penjara selepas tebusan dibebaskan

  QUITO, 15 JAN – Pasukan keselamatan Ecuador pada kelmarin menguasai semula beberapa penjara yang telah jatuh ke tangan ahli kumpulan, selepas memastikan pembebasan lebih 200 pegawai yang ditahan sebagai tebusan di dalam penjara.

  Krisis keselamatan negara yang membara meletus minggu lalu apabila kerajaan dan kumpulan narkotik yang berkuasa mengisytiharkan perang habis-habisan antara satu sama lain, selepas banduan terlepas yang merupakan seorang raja dadah berbahaya.

  Banduan merusuh di penjara di mana kumpulan samseng menggunakan kawalan luar biasa, menjadikan pengawal penjara dan pekerja pentadbiran sebagai tebusan, sementara di jalanan gelombang keganasan telah menyebabkan 19 orang mati.

  Imej-imej yang tidak disahkan di media sosial tentang rompakan, pembunuhan kejam dan serangan lain telah menimbulkan keganasan kepada penduduk.

  Pada kelmarin, tentera berkongsi video dinding penjara diletupkan, dan mengisytiharkan ‘kawalan sepenuhnya’ penjara di bandar Cuenca di mana 61 pekerja telah dijadikan tebusan, menurut datuk bandar.

  Mereka juga berkongsi imej ratusan banduan tidak berbaju dan berkaki ayam, terbaring di atas tanah di beberapa penjara.

  “Kami telah kembali mengawal enam pusat” dan sibuk mengawal penjara terakhir di Cotopaxi, yang telah menyaksikan pembunuhan beramai-ramai yang kejam dalam beberapa tahun kebelakangan ini, Jeneral Pablo Velasco memberitahu Caracol TV.

  Pihak berkuasa mengumumkan pembebasan 201 pengawal penjara dan pegawai pentadbiran, dari penjara di tujuh wilayah.

  Presiden Ecuador, Daniel Noboa meraikan pembebasan itu dalam catatan di X, bekas Twitter.

  “Tahniah kepada kerja patriotik, profesional dan berani angkatan tentera, polis negara dan SNAI… kerana mencapai pembebasan pengawal penjara dan kakitangan pentadbiran yang ditahan di pusat tahanan Azuay, Canar, Esmeraldas, Cotopaxi, Tungurahua, El Oro dan Loja,” tulisnya. – AFP

  Pemandangan penjara Turi di Cuenca, Ecuador, selepas tentera dan pasukan polis Ecuador menguasai semula, kelmarin. – AFP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Awda

  Korea Utara ancam ambil langkah ketenteraan

  SEOUL, 5 MAC - Korea Utara menggelar latihan ketenteraan Korea Selatan-Amerika Syarikat (AS) yang sedang berlangsung sebagai plot untuk menyerang negara itu, kerana ia...