Sunday, April 2, 2023
22.4 C
Brunei

-

Eddie sasar kemenangan Piala Dunia Ragbi

SYDNEY, 31 JAN – Jurulatih baharu Wallabies, Eddie Jones hari ini mengisytiharkan bahawa dia ‘bukan tuhan’, tetapi dia menyasarkan untuk memenangi Piala Dunia Ragbi tahun ini di Perancis.

Jurulatih veteran itu telah dipujuk untuk kembali melatih pasukan kebangsaan selepas Dave Rennie diketepikan awal bulan ini.

Memulakan tugas kedua dalam jawatan teratas yang dipegangnya antara 2001 dan 2005, Jones berkata ragbi Australia perlu menemui semula ‘keyakinan tertentu’.

“Apa yang dimenangi di Piala Dunia dan hati orang ramai adalah pasukan yang bermain dengan semangat,” katanya kepada pemberita.

“Kami mahukan kebanggaan kembali dalam ragbi Australia. Itu perkara yang paling penting.”

Australia merosot di tangga keenam dalam Kedudukan Ragbi Dunia selepas jelajah 2022 yang mengecewakan di Hemisfera Utara, di mana mereka tewas kepada Itali buat kali pertama.

Ketua jurulatih Kesatuan Ragbi Australia, Eddie Jones menghadiri sidang akhbar di Sekolah Tinggi Sukan Matraville di Sydney. – AP

Walaupun mereka mendapat keputusan yang buruk, Jones berkata Wallabies akan menjadi pesaing di Piala Dunia pada September.

“Kami perlu memenangi Piala Dunia. Jika kami menang, ia mengubah keadaan untuk ragbi di Australia.

Jones mengadakan sidang akhbar pertamanya sejak memulakan tugas di Matraville Sports High, sekolah Sydney di mana dia terkenal bermain dengan legenda flyhalf Wallabies, Mark Ella.

Ditandatangani dengan kontrak lima tahun, Jones berkata ia adalah misinya untuk mengukuhkan ragbi Australia.

Rennie dari New Zealand, yang mengambil alih jawatan Michael Cheika pada penghujung 2019, dipecat selepas hanya lima kemenangan daripada 14 perlawanan tahun lepas.

Jones membimbing pasukan Wallabies ke final Piala Dunia 2003 di Sydney, yang mana mereka tewas kepada England dalam masa tambahan. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Hayashi bakal lawat China di tengah-tengah ketegangan

TOKYO, 31 MAC - Menteri Luar Jepun, Yoshimasa Hayashi hari ini berkata beliau akan mengadakan lawatan ke China hujung minggu ini untuk berbincang dengan...
- Advertisment -