Sunday, August 14, 2022
25.2 C
Brunei

Edo Furin tradisional diberi sentuhan baharu

-

JEPUN – Loceng angin Edo furin berdenting sambil bergoyang ketika ditiup angin, dan reka bentuk lukisan tangan memaparkan suasana elegan pada musim panas.

Ia dibuat dengan teknik meniup kaca yang telah diwariskan sejak zaman Edo (1603-1867). Michihiro Shinohara, seorang tukang di studio Shinohara Maruyoshi Furin di Wad Taito, Tokyo, berkata lonceng angin ini telah popular sejak zaman Edo sebagai cara untuk berasa sejuk pada hari musim panas.

Kaca yang cair diletakkan di hujung batang berongga dan udara ditiup ke dalamnya iaitu teknik yang dipanggil chubuki untuk membentuk bulatan. Kaca itu memiliki kenipisan 1 hingga 2 milimeter.

“Setiap satu daripadanya adalah buatan tangan, jadi saiz dan bentuknya berbeza sedikit dan bunyinya juga berbeza,” kata Shinohara, 32.

Dilahirkan dalam keluarga pertukangan, Shinohara menjadi terpesona dengan budaya Edo furin. Dia mengikut jejak keluarga dan menjadi perantis kepada bapanya selepas menamatkan pengajian di universiti.

Lonceng angin dicat dengan reka bentuk seperti bunga, pepatung dan sebagainya. – ANN/The Japan News
Bahagian dalam loceng angin dicat dengan berus. – ANN/The Japan News
Loceng angin yang diukir dengan nama. – ANN/The Japan News
Loceng angin kecil boleh dipakai sebagai anting-anting dan penyepit rambut – ANN/The Japan News

Dia menggunakan batu asah untuk mengetuk tepi bukaan loceng, supaya ia mengeluarkan bunyi lembut apabila batang kaca nipis di dalamnya berayun dan mengenai tepi.

Gambar dan corak dicat pada bahagian dalam kaca dengan pigmen berasaskan minyak dan bahan lain menggunakan berus.

Kebanyakan reka bentuk mengandungi hasrat atau mempunyai beberapa makna: ikan emas untuk nasib, bunga api sebagai azimat, pepatung untuk tuah dan Gunung Fuji untuk umur panjang.

Shinohara meletakkan sentuhan baharu pada loceng untuk cuba menarik minat golongan muda. Sebagai contoh, dia menggambarkan ikan jerung comel yang kelihatan seperti berenang di lautan biru.

Memandangkan gaya perumahan telah berubah, loceng bukan sahaja digantung di bawah cucur atap tetapi juga digunakan sebagai reka bentuk dalaman. Shinohara mencadangkan cara untuk menghias dengan lonceng angin di dalam rumah, seperti menggantungnya pada tiang kayu di ruang tamu atau pada papan buluh yang dipaku pada dinding atau tiang.

Ia juga boleh dipaparkan dalam ruang pameran, dan versi kecil boleh dipakai sebagai aksesori seperti anting-anting dan penyepit rambut.

“Memang santai dan menenangkan mendengar bunyi lonceng yang lembut,” kata Shinohara.

“Alangkah baiknya jika ia membuat awda berasa sejuk, walaupun hanya sedikit.”

Ukir nama awda
Dikatakan furin berasal dari alat peramal yang diperkenalkan dari China bersama dengan agama Buddha. Ia digantung di atas bumbung dan pagoda kuil sebagai azimat.

Pada zaman Edo, terdapat banyak jenis logam dan kaca yang tidak menjadi kebiasaan. Sebagai barang mewah pada mulanya, loceng angin kaca secara beransur-ansur merebak kepada orang biasa.

Dikatakan terdapat lima atau enam studio loceng angin kaca di Tokyo selepas Perang Dunia Kedua, tetapi hari ini hanya terdapat dua, termasuk studio Shinohara.

Istilah ‘Edo furin’ dicipta oleh datuk Shinohara, yang merupakan pakar terkemuka dalam kraf itu.

Di bengkel Shinohara, loceng angin dengan nama tertera padanya popular di kalangan orang asing. Bengkel dan kit loceng angin juga popular.

“Saya mahu keluarga melawat studio untuk mencuba membuatnya semasa percutian musim panas, dan menarik lebih ramai orang menikmati furin,” katanya.

Shinohara mengajar melukis dan meniup kaca di bengkel. Studio ini menjual kit untuk pemula serta loceng anginnya sendiri, yang boleh didapati di beberapa kedai dan dalam talian. – ANN/The Japan News

- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Dua beradik bersatu semula selepas 75 tahun

BHATINDA, INDIA, 12 OGOS – Air mata kegembiraan membasahi pipi seorang pekerja buruh India yang akhirnya bertemu abang tersayang dari Pakistan buat pertama kalinya...
- Advertisment -