Tuesday, October 4, 2022
24.3 C
Brunei

Eizlan Yusof saman Hans Isaac

-

Kes saman fitnah Ahli Lembaga Pengarah Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas) dan pelakon, Datuk Seri Eizlan Yusof terhadap Datuk Hans Isaac berhubung dakwaan penyalahgunaan kuasa bagi mendapatkan dana untuk sebuah syarikat produksi akan dibicarakan.

Peguam Datuk Shaharudin Ali yang mewakili Eizlan berkata, mahkamah memutuskan perkara itu selepas kedua-dua pihak gagal mencapai penyelesaian melalui proses pengantaraan.

Semua pihak dikehendaki memfailkan dokumen berkaitan praperbicaraan pada 18 Oktober depan, katanya dan menambah bahawa mahkamah belum menetapkan tarikh perbicaraan tetapi pengurusan kes di hadapan Hakim Datuk Azimah Omar ditetapkan pada 28 Oktober depan secara dalam talian.

Beliau berkata demikian kepada Bernama ketika dihubungi selepas pengurusan kes hari ini yang dijalankan secara maya di hadapan Timbalan Pendaftar Mahkamah Tinggi Ong Yen Li.
Hans Isaac, 50, atau nama sebenarnya Gerald Hans Isaac diwakili peguam Isa Aziz Ibrahim.

Dalam pernyataan tuntutan difailkan pada 8 Februari lalu, Eizlan, 50, atau nama sebenarnya Idris Md Yusof, mendakwa pada 9.13 malam, 16 November 2020, Hans Isaac menulis, mengeluar dan menyiarkan kata-kata fitnah dalam kumpulan ‘Persatuan Penerbit Filem Malaysia (PFM) di aplikasi WhatsApp yang kemudiannya tersebar ke media sosial lain.
Persatuan itu mempunyai 200 ahli termasuk plaintiff dan defendan.

Eizlan mendakwa kenyataan fitnah itu antara lain membawa maksud beliau mengambil kesempatan terhadap kedudukannya sebagai Ahli Lembaga Pengarah Finas untuk mendapatkan bantuan dana secara tidak sah daripada kerajaan untuk sebuah syarikat produksi, sedangkan beliau tiada kena-mengena dengan syarikat terbabit dalam apa jua kapasiti.

Beliau mendakwa kenyataan Hans Isaac itu menyebabkannya kehilangan maruah, dihina dan dijauhi masyarakat umum.

Eizlan, antaranya menuntut ganti rugi am sebanyak RM2 juta serta ganti rugi teruk dan teladan, faedah dan kos selain menuntut defendan membuat permohonan maaf. – Agensi

Hans Isaac di saman Eizlan Yusof terhadap berhubung dakwaan penyalahgunaan kuasa bagi mendapatkan dana untuk syarikat produksi. – Agensi
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

PBB: 5.7 juta mangsa banjir Pakistan berdepan krisis makanan

ISLAMABAD, 3 OKT – Agensi kemanusiaan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) memberi amaran kira-kira 5.7 juta mangsa banjir Pakistan berdepan krisis makanan serius dalam masa...
- Advertisment -