Ekonomi Indonesia susut untuk suku keempat berturut-turut

JAKARTA, 5 MEI – Ekonomi Indonesia menyusut untuk suku keempat berturut-turut pada Januari hingga Mac, data menunjukkan hari ini, ketika para pemimpin negara itu berjuang untuk mengatasi kemelesetan ekonomi disebabkan oleh wabak koronavirus.

Pengecutan 0.74 peratus tahun ini adalah peningkatan besar pada 2.19 peratus dalam tiga bulan sebelumnya tetapi sedikit lebih buruk daripada yang dijangkakan, dengan sektor pelancongan antara industri yang paling teruk terjejas.

Bagaimanapun, biro statistik Suhariyanto mengatakan kepada wartawan: “Ini masih negatif, tetapi jauh lebih baik dibandingkan dengan suku sebelumnya yang menunjukkan bahawa trend pemulihan ekonomi berada di landasan yang tepat.”

Pada setiap suku tahun, ekonomi terbesar di Asia Tenggara menyusut 0.96 peratus. Tahun lalu ekonomi menyusut 2.07 peratus ketika memasuki kemelesetan pertama sejak 1999 semasa krisis kewangan Asia.

Berjuta-juta orang Indonesia diberhentikan ketika negara itu mengalami masalah wabak dan pada bulan April bank pusat mengubah prospek pertumbuhannya untuk tahun ini menjadi 4.1 hingga 5.1 peratus, dari perkiraan sebelumnya 4.8 hingga 5.3 peratus.

Jangkitan COVID-19 telah mencecah 1.6 juta dengan lebih daripada 46,000 kematian, menjadikan Indonesia antara negara-negara Asia yang paling teruk.

Kerajaan telah melancarkan rangsangan lebih dari AS$48 bilion untuk membantu mengimbangi kesan virus, yang memaksa kerajaan untuk mengenakan sekatan secara meluas. – AFP

Gambar diambil pada semalam menunjukkan orang ramai berbelanja membeli pakaian di gerai jalan di Jakarta. – AFP