Ekonomi Jerman semakin pulih

BERLIN, 21 JUN – Jerman telah kembali pulih daripada krisis ekonomi yang teruk akibat pandemik koronavirus, menurut ketua bank pusat ekonomi terbesar Eropah hari ini.

“Kami mengalami beberapa bulan terakhir kemerosotan ekonomi paling teruk dalam sejarah (pasca perang) Jerman,” kata Jens Weidmann kepada Frankfurter Allgemeine Zeitung edisi hari ini.

“Berita baik adalah: kesusahan berjaya diatasi sekarang, dan semua perkara kembali pulih semula. Tetapi kemerosotan yang mendalam hanya diikuti oleh pemulihan secara bertahap.”

Weidmann, yang tidak pernah memalsukan kata-katanya terhadap dasar pengembangan yang dilancarkan oleh Bank Pusat Eropah, hari ini menyuarakan sokongan untuk pakej bantuan ekonomi dan pakej rangsangan yang tidak pernah terjadi sebelumnya yang dilancarkan oleh Berlin untuk melindungi syarikat dan pekerjaan Jerman.

Kerajaan canselor Angela Merkel mengejutkan para pemerhati bulan Mac lalu ketika melancarkan pakej penyelamatan bernilai 1.1 trilion euro. Awal bulan ini, ia berkata ia akan menambah 130 bilion euro lagi ke dalam pelbagai skim, termasuk pemotongan VAT, untuk merangsang ekonomi.

Seperti negara-negara Eropah yang lain, Jerman telah menutup sekolah-sekolah, kedai-kedai dan menghantar pekerja ke rumah sejak pertengahan Mac untuk menghentikan penularan koronavirus.

Impak krisis kesihatan telah menyebabkan kemerosotan ekonomi semakin mendalam dan dipercayai yang paling teruk sejak Perang Dunia Kedua.

Selepas kadar jangkitan menurun dengan drastik, ekonomi terbesar Eropah mula melonggarkan sekatan pada awal bulan Mei walaupun peraturan penjarakan sosial masih dilaksanakan dan melarang acara besar. – AFP