Ekonomi UK alami kemelesetan

LONDON, 12 OGOS – Perekonomian Britain merosot sebanyak 20.4 peratus pada suku kedua selepas negara itu mengenakan sekatan pergerakan untuk menangani wabak koronavirus, data rasmi menunjukkan hari ini.

“Jelas bahawa UK berada dalam kemelesetan terbesar,” kata Pejabat Statistik Kebangsaan.
Britain secara rasmi mencatatkan kemelesetan pada suku kedua selepas produk domestik kasar (KDNK) menguncup sebanyak 2.2 peratus pada tiga bulan pertama tahun ini. Definisi teknikal kemelesetan adalah dua kontraksi suku tahunan berturut-turut.

ONS mengatakan bahawa penguncupan untuk enam bulan pertama tahun 2020 “sedikit di bawah 22.7 peratus yang dilihat di Sepanyol tetapi lebih dari dua kali ganda penurunan 10.6 peratus di Amerika Syarikat.”

Ia menambah suku kedua Britain yang teruk didorong oleh penurunan pengeluaran 20 peratus pada bulan April, “kejatuhan bulanan terbesar yang mencerminkan … penurunan pengeluaran yang meluas di industri perkhidmatan, pengeluaran, dan pembinaan.”

Ekonomi mulai pulih, bagaimanapun, selepas kerajaan mula mengurangi sekatan pergerakan.

KDNK dicatatkan 8.7 peratus pada bulan Jun, kata ONS.

“Ekonomi mulai pulih pada bulan Jun, dengan kedai dibuka kembali, kilang-kilang mulai meningkatkan pengeluaran dan pembinaan rumah kembali berkembang,” kata Jonathan Athow, wakil ahli statistik kebangsaan.

“Walaupun begitu, KDNK pada bulan Jun masih kekal di kedudukan keenam di bawah parasnya pada bulan Februari, sebelum pandemik virus itu melanda seluruh dunia. – AFP