Eksekutif Huawei kembali ke China

SHENZHEN, 26 SEPT – Seorang eksekutif syarikat gergasi komunikasi global China, Huawei Technologies telah kembali ke China dari Kanada semalam berikutan penyelesaian undang-undang yang juga menyaksikan pembebasan dua orang Kanada yang ditahan oleh China, yang berpotensi membawa penutupan permusuhan selama hampir tiga tahun antara Ottawa, Beijing dan Washington.

Meng Wanzhou, ketua pegawai kewangan Huawei dan anak perempuannya yang juga pengasas syarikat itu, tiba kelmarin dengan menaiki jet sewaan yang disediakan oleh syarikat penerbangan Air China di hab teknologi selatan Shenzhen, tempat pusat Huawei. Kepulangannya, bertemu dengan sekumpulan pekerja syarikat penerbangan yang mengibarkan bendera, disiarkan secara langsung di TV, menandakan sejauh mana Beijing menghubungkan kesnya dengan nasionalisme China dan kebangkitannya sebagai kekuatan ekonomi dan politik global.

Dengan mengenakan gaun merah yang sepadan dengan warna bendera China, Meng mengucapkan terima kasih kepada Parti Komunis yang berkuasa dan pemimpinnya Xi Jinping kerana menyokongnya melalui tahanan di rumah lebih dari 1,000 hari di Vancouver, di mana dia memiliki dua rumah besar bernilai jutaan dolar.

“Saya akhirnya kembali ke pelukan hangat tanah air. Sebagai rakyat China yang biasa melalui masa sukar ini, saya selalu merasakan kehangatan dan keprihatinan pihak, bangsa dan rakyat,” kata Meng – AP

Meng Wanzhou semasa di luar Mahkamah Agung di Vancouver, British Columbia, pada 24 September lalu. Meng Wanzhou selamat kembali ke China selepas hampir tiga tahun ditahan. – AP