Ekspo Dubai 2020 dedah tiga pekerja maut akibat COVID-19

DUBAI, 3 OKT – Ekspo Dubai 2020 mengakui untuk pertama kalinya hari ini bahawa tiga pekerja telah meninggal dunia akibat koronavirus semasa membina pameran dunia semasa wabak itu, kerana peristiwa berprestij itu menarik perhatian keadaan buruh di Emiriah Arab Bersatu (UAE).

Ketika ditanya pada sidang media mengenai kes kematian di kalangan tenaga kerja asing ekspo yang ramai, jurucakap Sconaid McGeachin berkata tiga pekerja telah meninggal dunia akibat virus tersebut selain tiga dari insiden pembinaan, tanpa menyatakan bila. Dia enggan menjelaskan sejauh mana wabak koronavirus di kalangan pekerja di lokasi.

McGeachin sekali lagi mendakwa maklumat mengenai kematian pekerja sebelum ini ada, tanpa mengulas lanjut.

Namun, pihak berkuasa menjelang pameran bernilai AS$7 bilion itu tidak menawarkan statistik keseluruhan mengenai kematian pekerja, kecederaan atau jangkitan koronavirus walaupun terdapat permintaan berulang kali dari The Associated Press dan wartawan lain.

Kenyataan itu dikeluarkan selepas ekspo menawarkan laporan mengenai berapa pekerja yang meninggal dalam insiden di lokasi industri, sebelum menyatakan tiga kematian. UAE telah lama berdepan kritikan dari aktivis hak asasi manusia kerana perlakuan buruk terhadap pekerja buruh asing bergaji rendah dari Afrika, Asia dan Timur Tengah yang menggerakkan ekonomi negara.

Dubai telah melabur jutaan dolar dalam ekspo dunia, dengan harapan dapat menjadikannya tarikan pelancong yang besar dan simbol daya tarikan negara itu. – AP