Eksport ikan Vietnam ke China meningkat

HANOI, 25 Mei – Vietnam mengeksport ikan (pangasius) ke China dengan nilai AS$250 juta dalam tempoh empat bulan pertama tahun ini yang menunjukkan peningkatan sebanyak 43 peratus, menurut Persatuan Pengeksport dan Pengeksport Makanan Laut Vietnam (VASEP).

Dengan kejayaan itu, China melepasi Amerika Syarikat untuk menjadi pengimport ikan terbesar Vietnam dalam tempoh empat bulan, kata VASEP hari ini, sambil menambah bahawa Vietnam kini merupakan pembekal terbesar ketiga ikan putih untuk China, selepas Rusia dan Norway.

VASEP menganggap China sebagai pasaran utama pengeluaran eksport ikan tahun ini dan meramalkan permintaan ikan Vietnam akan berkembang pada suku kedua 2018.

Pada tahun 2017, Vietnam telah mengeksport ikan lebih daripada AS$410 ke China, meningkat 34.8 peratus berbanding 2016 dan mencakupi 23 peratus daripada jumlah eksport ikan negara.

Gambar bertaikh 9 Januari 2018 menunjukkan kontena di pelabuhan Da Nang di pusat kota Da Nang. Vietnam mengeksport ikan (pangasius) ke China dengan nilai AS$250 juta dalam tempoh empat bulan pertama tahun ini yang menunjukkan peningkatan sebanyak 43 peratus. – AFP

Memandangkan tugas anti-lambakan yang tinggi dan halangan teknikal baru-baru ini yang dikenakan oleh Amerika Syarikat dan Kesatuan Eropah, kadar pengimport ikan terbesar Vietnam menurun, kata persatuan tersebut.

Menurut Kementerian Pertanian dan Pembangunan Luar Negara Vietnam, pengeluaran ikan negara itu mencecah 1.2 juta tan pada tahun 2017, meningkat 5.1 peratus pada tahun, sementara kejayaan eksportnya hampir AS$1.8 bilion, naik 4.3 peratus berbanding 2016, menyumbang 21 peratus daripada jumlah nilai eksport industri perikanan.

Vietnam merancang untuk mendapatkan penghasilan eksport ikan bernilai AS$2.2 bilion tahun ini, menjadikan 31.5 peratus daripada jumlah nilai eksport industri perikanan. – Xinhua