Eksport Indonesia meningkat

JAKARTA, 15 Mei – Eksport Indonesia meningkat 9.01 peratus kepada AS$14.47 bilion pada April yang disokong oleh penghantaran bukan minyak dan gas di luar negara, biro statistik negara itu mengumumkan di sini, hari ini.

Eksport bukan minyak dan gas pada bulan April mencecah pertumbuhan tahunan sebanyak 8.55 peratus, kata ketua biro Kecuk Suhariyanto.

Angka eksport Indonesia dalam empat bulan pertama mencatatkan pertumbuhan 8.77 peratus kepada AS$58.74 bilion dari setahun yang lalu, katanya.

Pertumbuhan tahunan eksport bukan minyak dan gas dari Januari hingga April mencecah 9.27 peratus kepada AS$53.50 bilion, kata Suhariyanto.

China, diikuti oleh Amerika Syarikat, Jepun dan Kesatuan Eropah adalah pengguna terbesar produk Indonesia pada bulan April.

Seorang wanita Indonesia mengangkat beberapa produk makanan di sebuah pasar di Surabaya. Eksport Indonesia meningkat 9.01 peratus kepada AS$14.47 bilion pada April yang disokong oleh penghantaran bukan minyak dan gas di luar negara. – AFP

Indonesia, ekonomi terbesar di Asia Tenggara merupakan pengeksport dan pengeluar minyak sawit mentah dan arang batu terbesar di dunia serta pengeksport getah dan koko terbesar di dunia, di mana Indonesia merupakan rumah bagi lombong tembaga kedua terbesar di dunia.

Sementara itu, import negara itu meningkat 34.68 peratus kepada AS$16.09 bilion pada April berbanding tahun sebelumnya, yang menyebabkan perdagangan defisit sebanyak AS$1.62 bilion pada bulan April, berbanding dengan lebihan yang disemak sebanyak AS$1.12 bilion pada bulan Mac.

Import bukan minyak dan gas juga meningkat 33.69 peratus kepada AS$13.77 bilion pada bulan April setiap tahun.

Import enjin dan peralatan elektrik mencatatkan bahagian terbesar pada bulan April dengan jumlah nilai sebanyak AS$315.3 juta.

Import bahan mentah dan barangan modal naik 21.86 peratus dan 31.04 peratus dari Januari hingga April dengan penghantaran barang pengguna meningkat 26.09 peratus.

China, diikuti oleh Jepun, Thailand dan Kesatuan Eropah merupakan pembekal terbesar produk bukan minyak dan gas yang diimport ke Indonesia dalam tempoh empat bulan pertama tahun 2018, menurut Suhariyanto lagi. – Xinhua