Eksport Jerman meningkat 0.3 peratus

FRANKFURT, 9 JUN – Eksport Jerman meningkat pada April, data rasmi menunjukkan hari ini, meningkat untuk bulan ke-12 berturut-turut ketika ekonomi utama Eropah itu berpulih daripada pandemik koronavirus.

Permintaan untuk produk ‘buatan Jerman’ meningkat 0.3 peratus bulan-ke-bulan dalam angka yang diselaraskan, kata pejabat statistik persekutuan Destatis.

Berbanding dengan Februari 2020, bulan sebelum pandemik memaksa sekatan dikenakan di seluruh dunia ke atas aktiviti ekonomi, dan eksport hanya 0.5 peratus lebih rendah pada April.

Sementara itu, import merosot 1.7 peratus bulan-ke-bulan, apabila pengeluar Jerman bergelut untuk mendapatkan bahan mentah utama termasuk semikonduktor dan kayu gergaji.

Beberapa penganalisis telah menyuarakan kebimbangan bahawa gangguan rantaian bekalan berterusan mungkin memperlahankan pemulihan ketika kuasa besar eksport membuka semula ekonomi mereka selepas ditutup beberapa bulan.

Namun Menteri Ekonomi Peter Altmaier tetap berasa optimistik. Beliau berkata pada minggu lalu beliau menjangka ekonomi Jerman bertumbuh sehingga empat peratus tahun ini, menambah ramalan lebih awal sebanyak 3.5 peratus.

Menurut Destatis, lebihan dagangan Jerman, sering dikritik oleh rakan dan sekutu sebagai tanda ketidakseimbangan ekonomi, meningkat kepada 15.9 bilion euro pada April daripada 14.3 bilion pada Mac. – AFP

Gambar fail menunjukkan bangunan Bank Pusat Eropah di Frankfurt, Jerman. Eksport Jerman meningkat pada April ketika ekonomi utama Eropah berpulih daripada pandemik koronavirus. – AP