Emansipasi wanita melalui seni mempertahankan diri

KABUL, AFGHANISTAN – Pada hakikatnya, wanita sering dianggap sebagai kaum yang lemah dan tidak mudah berdikari sendiri. Hanya mengharapkan bantuan dari kaum lelaki untuk melakukan sesuatu yang tidak mampu dilakukan oleh mereka.

Sehinggakan ada tanggapan bahawa kaum wanita tidak perlu menuntut ke peringkat pengajian lebih tinggi kerana akhirnya akan tetap berada di rumah sahaja. Namun pada ketika ini, persepsi negatif terhadap kaum wanita ini perlu dihapuskan setelah berlakunya emansipasi wanita yang menuntut hak wanita agar setanding dengan kaum lelaki.

Ini kerana menurut pandangan kaum wanita, mereka juga mampu melakukan apa sahaja yang dilakukan oleh kaum lelaki. Malahan pada ketika ini kaum wanita mampu menandingi kaum lelaki. Walau bagaimanapun, meskipun kaum wanita menuntut persamaan hak dengan kaum lelaki, penuntutan hak ini masih terhalang dengan pandangan masyarakat lama dan agama.

Ia masih sahaja membelenggu kaum wanita dalam mencapai hak mereka, sehingga mereka tetap terus berjuang untuk merealisasikannya.

Salah satu daripadanya ialah mempelajari seni mempertahankan diri bagi melindungi diri mereka yang dianggap lemah dari ancaman bahaya.

Pelatih jiujitsu Sayed Jawad Hussaini menunjukkan teknik ketika sesi latihan di Kabul, Afghanistan. – AP
Ahli kelab Jiu Jitsu, Liqa Esazada melihat tangannya yang cedera. – AP
Sayed Jawad Hussain membantu Rana Rasuli yang pengsan ketika sesi latihan. – AP
Ahli-ahli kelab Tekwondo Afghanistan bersiap sedia untuk sesi latihan, 23 Julai. – AP

Latihan Taekwondo di Kabul, Afghanistan. – AP

Sebagaimana Liqa Esazada pada setahun setengah yang lalu untuk pertama kalinya melangkah ke kelab seni mempertahankan diri untuk wanita di Kabul, sesuatu yang jarang berlaku dalam masyarakat Muslim yang masih sangat konservatif ini.

Pada masa itu, dia hanya menemani kakaknya tetapi langsung tertarik. Wanita berusia 22 tahun itu kini merupakan salah seorang daripada wanita Afghanistan yang mendapat inspirasi dan kekuatan dalam jujitsu Jepun, bentuk seni mempertahankan diri yang wujud sejak berabad-abad lamanya.

Mereka menyukai sukan ini dan berani bermimpi besar, berharap suatu hari nanti dapat bersaing di peringkat antarabangsa. Di Afghanistan yang dilanda perang, di mana diskriminasi jantina mempunyai akar budaya dan sejarah yang mendalam dan di mana ramai wanita menderita akibat keganasan rumah tangga, jujitsu tampak sebagai sukan yang sesuai untuk wanita. Ini mengajar pertahanan diri terhadap lawan yang lebih kuat dan lebih berat dengan menggunakan pegangan dan prinsip daya kuasa tertentu.

Esazada mengatakan bahawa dia ingin menunjukkan lebih banyak sisi positif Afghanistan dan “menjadi terkenal dan memenangi pingat kejuaraan jujitsu dunia.”

Sayed Jawad Hussiani, seorang pengajar jujitsu di kelab Nero tempat kereta api Esazada, mengatakan bahawa seni mempertahankan diri ini berakar pada zaman feudal Jepun yang pertama kali dibawa ke Afghanistan pada tahun 2005 tetapi sejak itu menjadi popular dalam kalangan lelaki dan wanita.

Wanita dalam kumpulan Hussiani mendapat kekuatan dalam semangat berpasukan mereka. Mereka mengikat rambut masing-masing sebelum sesi latihan, saling berlatih, bergilir-gilir di bar yang sama rata. Pada musim sejuk, mereka berlatih di atas puncak bukit Kabul yang diliputi salji.

Hari ini, kira-kira dua pertiga penduduk Afghanistan adalah generasi berusia 25 atau lebih muda dan Esazada mengatakan dia tidak ingat rejim Taliban, yang pernah menjadi hos kepada ketua Al-Qaeda, Soama bin Laden dan memerintah Afghanistan sebelum penawanan Amerika Syarikat pada tahun 2001.

Tetapi sejak AS dan Taliban awal tahun ini menandatangani perjanjian untuk mengakhiri perang paling lama Amerika, perjanjian yang juga membayangkan rundingan damai antara Taliban dan pemerintah Kabul.

Rundingan itu membuatkan wanita-wanita Afghan khuatir kemungkinan kehilangan beberapa hak dan kebebasan mereka yang telah mereka perolehi sejak dua dekad yang lalu.

Di bawah Taliban, wanita tidak dibenarkan pergi ke sekolah, bekerja di luar rumah atau meninggalkan rumah mereka tanpa pengiring lelaki. Dan walaupun mereka masih menghadapi banyak cabaran, wanita Afghanistan semakin melangkah ke kekuatan mereka sendiri dalam masyarakat yang dikuasai oleh lelaki, mencari hak malahan dalam sukan.

Esazada mengatakan dia tidak takut dengan Taliban, dan jika mereka kembali, dia hanya akan “melanjutkan latihan saya untuk mencapai impian.”

Dia melihat atlet wanita Afghanistan yang telah mencapai kejayaan di pentas dunia. Atlet wanita dari Afghanistan telah memenangi lebih dari 100 pingat di kejohanan serantau dan antarabangsa.

Tahmina Kohistani, atlet Olimpik wanita pertama Afghanistan, bertanding dalam larian 100 meter di Olimpik London 2012.

Pada tahun 2010, pasukan bola sepak wanita Afghanistan mengalahkan Pakistan 4-0 di Kejohanan Bola Sepak Asia Selatan. Pada tahun 2011, atlet angkat berat wanita Afghanistan memenangi tiga pingat emas dan dua gangsa pada kejohanan pan-Asia yang diadakan di Kazakhstan.

Pelajar jujitsu bersama Esazada di kelab Nero, Rana Rasuli, 21, mengatakan bahawa dia bimbang akan masa depannya sekiranya Taliban berjaya merebut kembali seluruh Afghanistan.

Buat masa ini, Rasuli mengatakan bahawa dia paling gembira apabila dia dapat keluar dari rumahnya dan bersenam bersama gadis-gadis lain di kelab. – AP