Emir Kuwait, Sheikh Sabah meninggal dunia

BANDAR KUWAIT, 29 SEPT – Emir Kuwait Sheikh Sabah al-Ahmad Al-Sabah, dianggap sebagai arkitek dasar moden negara, meninggal dunia hari ini pada usia 91 tahun, menurut mahkamah diraja.

“Dengan perasaan penuh sedih, kami meratapi kematian Sheikh Sabah al-Ahmad al-Jaber Al-Sabah, Emir Negara Kuwait,” kata Sheikh Ali Jarrah Al-Sabah, menteri yang bertanggungjawab terhadap hal ehwal diraja, dalam satu kenyataan yang disiarkan di televisyen.

Televisyen di seluruh negara telah memendekkan rancangan tetapnya dan beralih kepada siaran bacaan ayat suci Al-Koran sebelum pengumuman itu.

Emir Kuwait telah menerima rawatan hospital di Amerika Syarikat (AS) sejak bulan Julai selepas menjalani pembedahan di Bandar Kuwait.

Tidak ada butir-butir yang didedahkan mengenai ciri-ciri penyakit atau rawatan yang diterima oleh emir, dan istana tidak menyatakan di mana beliau meninggal dunia.

Emir, yang telah memerintah negara Teluk sejak 2006, menjalani pembedahan untuk membuang umbai usus pada 2002, dua tahun selepas dipasang perentak jantung. Pada 2007, beliau menjalani pembedahan saluran kencing di AS.

Di bawah undang-undang Kuwait, apabila emir tidak hadir, Putera Mahkota Sheikh Nawaf al-Ahmad Al-Sabah, 83, adik tiri emir, bertindak sebagai pemangku pemerintah.

Sheikh Nawaf, seorang negarawan yang telah memegang jawatan tinggi selama beberapa dekad termasuk kementerian pertahanan dan dalam negeri, kini dijangka dilantik sebagai pemerintah baharu. – AFP