Tuesday, October 4, 2022
24.3 C
Brunei

Emma Akma kanser perut, perlu dibedah

-

Pelakon Emma Akma, 52, disahkan menghidap kanser perut serta ketumbuhan sista sebesar saiz bola sepak yang boleh meragut nyawanya jika tidak dibedah segera.

Emma atau nama sebenarnya Noorakma Yunus mengakui dia kini dalam keadaan buntu dan memerlukan bantuan orang ramai bagi menanggung kos pembedahan dianggarkan RM50,000 untuk membuang ketumbuhan itu.

Ia berikutan Emma terpaksa menjalankan pembedahan itu di hospital swasta memandangkan hospital kerajaan dipenuhi pesakit COVID-19.

“Ini sajalah jalan terakhir saya untuk mendapatkan wang sebanyak itu secepatnya. Kalau ikutkan, saya okay saja untuk buat pembedahan di hospital kerajaan tapi doktor cakap memang mereka tidak dapat lakukannya pada tempoh sekarang.

“Jika saya tak jalani pembedahan secepat mungkin, ketumbuhan itu berisiko untuk pecah dan boleh menyebabkan maut. Jadi, memang sudah tidak boleh ditangguh dan kena buat dengan kadar segera juga,” katanya.

Emma Akma disahkan menghidap kanser perut serta ketumbuhan sista sebesar saiz bola. – Agensi

Turut terkesan dengan keadaan pandemik sekarang, Emma mengakui duit simpanannya memang tidak mencukupi bagi membiayai pembedahan itu.

“Apa lagi iktihar yang saya boleh lakukan demi mencari wang sebanyak ini? Saya sudah beberapa bulan terputus punca rezeki kerana segala aktiviti seni dilarang.

“Kalau masih boleh bekerja, semestinya saya akan lakukan apa saja untuk mengumpul jumlah itu. Tapi, sekarang saya pun sudah tidak larat berjalan sejak ketumbuhan di perut membesar dan terpaksa berkerusi roda di rumah,” katanya.

Pelakon drama Gerak Khas: The Finale itu turut mendedahkan ketumbuhan terbabit dikesan sehari sebelum sambutan Aidilfitri tahun ini. Bagaimanapun, dia sudah berasa kesakitannya sejak Ramadan lalu.

“Mulanya saya ingatkan sakit biasa saja disebabkan kepenatan. Beberapa kali juga saya pengsan sebelum disahkan menghidap kanser sista itu sehari sebelum sambutan Aidilfitri tahun ini.

“Ketika itu, doktor mengesan ada ketulan kecil dalam perut saya dan sekarang sudah sebesar bola sepak. Betapa cepatnya ia membesar sehingga menyebabkan kudrat saya untuk bergerak sekarang sangat lemah,” katanya.

Dalam pada itu, Emma turut memohon sumbangan ikhlas daripada orang ramai yang sudi menghulurkan bantuan tersebut. – Agensi

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

PBB: 5.7 juta mangsa banjir Pakistan berdepan krisis makanan

ISLAMABAD, 3 OKT – Agensi kemanusiaan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) memberi amaran kira-kira 5.7 juta mangsa banjir Pakistan berdepan krisis makanan serius dalam masa...
- Advertisment -