Empat dibicarakan, cipta poster ‘Bunuh Erdogan’

GENEVA, 18 JAN – Empat orang telah dibicarakan di ibu negara Switzerland hari ini atas protes terhadap kerajaan Turki empat tahun lalu di mana beberapa penunjuk perasaan menaikkan sepanduk yang menunjukkan pistol diacukan pada imej Presiden Turki, Recep Tayyip Erdogan bersebelahan dengan perkataan, ‘Bunuh Erdogan’.

Pendakwa raya wilayah Bern pada masa itu membuka siasatan atas dakwaan “provokasi awam terhadap jenayah atau keganasan,” dan siasatan turut dibuka di Turki. Pegawai mengumpul bukti apabila kain rentang dinaikkan semasa protes aman di luar parlimen Switzerland.

Agensi Anadolu yang dikendalikan kerajaan Turki berkata pihak pendakwa di Istanbul telah melancarkan siasatan berasingan.

Orang yang bertanggungjawab untuk poster itu boleh menghadapi pertuduhan jenayah seperti keahlian dalam organisasi pengganas, menghina presiden dan mempromosikan propaganda pengganas, lapor agensi berita tersebut.

Pihak berkuasa Turki telah mendakwa bahawa kumpulan termasuk Parti Pekerja Kurdistan, atau PKK, terlibat, menurut agensi berita negara Anadolu. Parti itu diharamkan di Turki dan dianggap sebagai organisasi pengganas oleh Amerika Syarikat dan Kesatuan Eropah. – AP