Sunday, April 2, 2023
22.4 C
Brunei

-

Empayar adani India rugi lebih AS$100 bilion

MUMBAI, 2 FEB – Krisis di Gautam Adani milik taikun India semakin meruncing hari ini dengan nilai empayar hutangnya mengalami kerugian melebihi AS$100 bilion selepas ia secara tiba-tiba membatalkan penjualan saham.

Kerugian nilai tersebut lebih satu pertiga daripada nilai konglomerat jutawan itu berikutan dakwaan penipuan perakaunan pada 24 Januari oleh firma jualan pendek AS, Hindenburg Research.

Saham firma utama Adani Enterprises merosot lebih daripada 25 peratus hari ini dan hampir 30 peratus kelmarin.

Unit senarai Adani lain tertakluk kepada pemberhentian dagangan selepas merosot sebanyak 10 peratus, termasuk Adani Total Gas di mana TotalEnergies Perancis mempunyai 37.4 peratus saham kepentingan.

Kebimbangan selanjutnya telah menyaksikan bank besar termasuk Credit Suisse dan Citigroup berhenti menerima bon Adani sebagai cagaran untuk pinjaman kepada pelanggan swasta, menurut Bloomberg News.

Ini menimbulkan kebimbangan tentang bagaimana Adani akan mengumpul dana baharu, dengan bon dolar Adani didagangkan pada tahap tertekan dan tanda-tanda ‘menjangkiti’ pasaran India meningkat, lapor Bloomberg.

Kesan terbaharu berlaku selepas Adani kelmarin membatalkan penjualan saham AS$2.5 bilion bertujuan untuk membantu mengurangkan tahap hutang yang membimbangkan, memulihkan keyakinan dan meluaskan asas pemegang sahamnya.

Lembaga Adani Enterprises dalam satu kenyataan menjelaskan bahawa meneruskan penjualan saham ‘tidak akan betul dari segi moral’ dan ia akan membayar balik semua pembayaran.

Adani sendiri menegaskan dalam satu kenyataan video bahawa ‘asas syarikat kami sangat kukuh, kunci kira-kira kami dalam keadaan baik dan aset yang kukuh’.

“Apabila pasaran stabil, kami akan mengkaji semula strategi pasaran modal kami,” katanya, sambil menegaskan bahawa rekodnya dalam membayar balik hutang adalah ‘amat baik’. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Hayashi bakal lawat China di tengah-tengah ketegangan

TOKYO, 31 MAC - Menteri Luar Jepun, Yoshimasa Hayashi hari ini berkata beliau akan mengadakan lawatan ke China hujung minggu ini untuk berbincang dengan...
- Advertisment -