England hampiri kejuaraan siri

JOHANNESBURG, 27 JAN – England hanya memerlukan dua dari 10 wickets untuk memenangi kriket siri Afrika Selatan selepas hari ke-4 ujian terakhir buat England setelah menang 90-2 kelmarin serta mengejar halangan ke-466.

England mendahului siri perlawanan dengan 2-1, yang memerlukan Afrika Selatan untuk memecahkan rekod dunia untuk mendapatkan kejayaan empat babak perlawanan meskipun dikejar oleh Wanderers untuk menyelamatkan siri mereka.

Kedua-dua perlawanan pembukaan dari Afrika Selatan tersingkir dan England hanya mempunyai dua hari untuk mendapatkan wickets ke-10 mereka dan menjadikannya juara terunggul. Hanya ada satu babak keempat yang melebihi 400 di Wanderers. Pengejaran tertinggi yang berjaya adalah 310 dan rekod dunia untuk skor babak keempat yang memenangi skor adalah sebanyak 418.

Chris Woakes mempunyai kejayaan pertama di England kelmarin, dengan menyingkirkan Pieter Malan untuk 22 lontaran melalui larian Ben Stokes.

England menghidupkan siri ini dengan memenangi dua perlawanan berturut-turut selepas kalah perlawanan pembukaan. Pasukan pelawat menjaringkan 400 pertaruhan pertama di penentuan di Wanderers dan mengalahkan Afrika Selatan dengan skor 183 dalam babak pertama. England membuat 248 lontaran dalam babak kedua untuk menetapkan sasaran yang besar. – AP

Reaksi Chris Woakes ketika meraikan skor semasa berdepan Afrika Selatan. – AP